3 Haziran 2020 Çarşamba

Prof. Dr. Tezer: “Salgının alevlenme riski her zaman var”

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tezer, salgının her zaman yeniden alevlenme riski olduğunu belirtti. Yeni normal süreçte tedbirlere riayet etmenin bu anlamda fayda sağlayacağını vurguladı.

BOLD – Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Türkiye’de salgının 180 günde yok olacağına dair simülasyon çalışmasını değerlendirdi. Simülasyonda, her toplumun iç dinamiklerinin dikkate alındığını, ülkenin sosyal, ekonomik ve coğrafi yapısının pandemi süresine etki ettiğini kaydetti.

SALGIN NİTELİĞİNİ KAYBETMESİ 2021 ORTALARINI BULUR

Normalleşme sürecindeki vaka sayılarının daha belirleyici olacağını ifade ederek “Genel anlamda pandemilere baktığımızda 180 gün, 1 veya 2 yıl zaten öngörülebilen süreler. Projeksiyonlar toplumun uyduğu kurallara göre verilerle yapılır. Ama bu bir pandemi, domuz gribi örnek. 2009’da çıkmıştı, şu an hala domuz gribi etkenini görüyoruz, 11 yıl geçti. Belki bu virüs uzun yıllar hayatımızda olacak ama mevsimsel bir virüs olacak, onu şu an hiç kimsenin kestirme şansı yok. Pandemi niteliğini kaybetmesi benim şahsi öngörüme göre 2021’in ortalarına doğru olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

KIŞ TEKRAR ORTAYA ÇIKABİLİR AMA KURALLARA UYARSAK ETKİSİ AZ OLUR

Kontrollü normalde neler yaşanacağını, kurallara uyulup uyulmadığını 10 gün sonraki verilerle görme şansı yakalanacağını dile getiren Tezer, “Maske, sosyal mesafe ve hijyen şartlarına uyarsak 15-20 günde geçmemiz gerekiyor 500’lü rakamlara. Takip eden 15 günde 100’ün altına inme durumumuz olacaktır. 500’ün altı için Haziran sonu diyebiliriz. 100’lü rakamların altına herhalde Temmuz ortasına doğru ineriz ama yine söylüyorum kurallara uyarsak. Kışın tekrar ortaya çıkabilir mi? Kış virüsü olduğu için çıkabilir. Yazın ödevimizi ne kadar iyi yaparsak, kurallara uyarsak kışın daha az karşılaşırız. Tekrar altını çiziyorum, dünyada vaka olduğu, bitmediği sürece her zaman tekrar alevlenme riski vardır” dedi.

SES YÜKSELTMEKLE BİLE DAMLACIKLAR ETRAFA YAYILABİLİR

Kalabalıktan sakınmak gerektiği tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Hasan Tezer, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha az konuşulmalı, konuşmakla, ses yükseltmekle bile damlacıklar daha fazla etrafa yayılabilir.”

Üç çocuğunun önünde Guantanmo tarzı köpekli işkence yaptılar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder