15 Aralık 2020 Salı

ABD Dışişleri: Türkiye yaptırımdan başka seçenek bırakmadı

ABD’nin Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması sebebiyle yaptırım kararı almasının ardından Amerikalı Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden “Türkiye başka seçenek bırakmadı” açıklaması geldi.

BOLD – ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan iki üst düzey yetkili, Türkiye’ye uygulanmasına karar verilen yaptırımlar konusunda telekonferans yöntemiyle basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Güvenlik ve Silahların Yayılmasının Önlenmesinden sorumlu Bakan Yardımcısı Christopher Ford, “Türkiye’ye en üst düzeyde ve çeşitli vesilelerle S-400 sistemini satın almasının, ABD’nin askeri teknolojisinin ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağı, bu alımın Rusya’nın savunma sektörüne önemli düzeyde maddi kaynak sağlayacağı ve Ruslara Türk Silahlı Kuvvetleri’ne erişme olanağı vereceğini net bir şekilde iletmiştik” dedi.

Ford, “Türkiye yine de S-400 alımından vazgeçmedi ve bu sistemleri test etti. Yaptırım riskine ve başka alternatifler olmasına rağmen bunu yaptı. O nedenle Türkiye’nin kararı bize harekete geçmekten başka seçenek bırakmadı” ifadelerini kullandı.

“BAŞKA ÜLKELER DE BUNU NOT ETMELİ”

ABD’li yetkili, “Yaptırım uygulamak zorunda kalmaktan üzüntü duyduk. Türkiye’nin S-400 sorununu mümkün olan en kısa zamanda çözmek için bizimle çalışmasını umuyoruz. Başka ülkelerin de ABD’nin CAATSA‘nın 231’inci maddesini tam olarak uygulayacağını not etmelerini ve Rusya’dan özellikle yaptırımları tetikleyecek donanım almaktan kaçınmalarını umuyoruz” dedi.

Christopher Ford, “Güçlü bir mesaj vermek ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın S-400 alımında rol üstlenmeye karar vermesinin sonuçlarını açık şekilde hissetmesini istedik” ifadelerini kullandı.

“KARMAŞIK, ZORLU BİR İLİŞKİ”

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu’ndan Bakan Yardımcısı Vekili Matthew Palmer da Türkiye ve ABD ilişkilerini tanımlamasının istenmesi üzerine, “Karmaşık bir ilişki. Zorlu bir ilişki. Önemli bir ilişki. Elbette Türkiye hala bir ortak ve NATO müttefiki” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin S-400 sistemlerini satın almasının 2016 yılında Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan NATO Zirvesi’nde müttefiklerin taahhütleriyle uyuşmadığını, müttefiklerin NATO bünyesindeki diğer sistemlerle uyumlu askeri donanım almaları gerektiğini ancak S-400’lerin bu koşulu karşılamadığını belirtti.

ABD’li yetkili, CAATSA’nın yaptırımlara ilişkin maddesinin Türkiye dahil ABD’nin müttefiklerinin askeri kapasitesine ya da savaşa hazırlık derecesine zarar verme amacı taşımadığını, hedefin Rusya olduğunu belirti.

“TÜRKİYE’YE UYGULANACAK YAPTIRIM MADDELERİ”

2017 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen ve Başkan Donald Trump tarafından imzalanan ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA), Rusya ile savunma ve istihbarat alanında önemli düzeyde alışveriş yapan ülkelere 12 yaptırım seçeneğinden en az beşinin uygulanmasını öngörüyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Maliye Bakanlığı ile istişare ederek Türkiye’ye uygulanmak üzere belirlediği beş yaptırım seçeneği şu şekilde:

  1. Savunma Sanayii Başkanlığı’na mal ve teknoloji transferi için ihracat lisansı verilmesi yasağı,
  2. Savunma Sanayii Başkanlığı’na 12 aylık bir süre içinde miktarı 10 milyon doları geçecek şekilde ABD mali kurumları tarafından kredi verilmesi yasağı,
  3. Savunma Sanayii Başkanlığı’na ihracat konusunda ABD İhracat-İthalat Bankası desteğinin yasaklanması,
  4. ABD’nin Savunma Sanayii Başkanlığı’na yarar sağlayacak kredilere karşı çıkma zorunluluğu,
  5. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, başkan yardımcısı Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Departmanı Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Bölgesel Hava Savunma Sistemleri Direktörlüğü Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’e vize yasağı getirilmesi.
    Yaptırım kapsamına alınan yetkililerin ABD’deki malvarlıklarının da dondurulması öngörülüyor.

ABD Türkiye yaptırımlarını açıkladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder