Seçiciler Kurulu, Demokrat Partili Joe Biden’ı ABD’nin 46’ıncı başkanı olarak resmen kabul etmek için bugün toplanıyor. Ancak Başkan Trump, 3 Kasım seçimleri sonucuna göre koltuğunu koruduğuna ilişkin iddialarını hala sürdürüyor.
BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü katıldığı bir televizyon programında seçim sonucuyla ilgili olarak, “Hayır, daha bitmedi” dedi. Ancak Trump ekibinin seçimin sonucunu geri çevirmek için verdiği hukuk mücadelesi, şimdiye kadar sonuç vermedi.
Başkan Trump’ın bu ifadelerine rağmen bugün Amerika genelindeki eyalet başkentlerinde toplanacak olan Seçiciler Kurulu üyelerinin, 36 yıl Senato’da görev yapan, 8 yıl boyunca ise eski Başkan Barack Obama’nın yardımcılığı görevini üstlenen Demokrat Partili Joe Biden’ın 3 Kasım seçimlerinin galibi olduğunu tescillemesi bekleniyor.
BIDEN, 20 OCAK’TA YEMİN EDECEK
Seçiciler Kurulu’nda Pazartesi günü yapılacak olan nihai sayımda Biden’ın zaferi, Trump’ın aldığı 232’ye karşı elde ettiği 306 oyla onaylanacak. 2016 başkanlık seçimlerinde Donald Trump da rakibi Hillary Clinton karşısında 306 Seçiciler Kurulu oyu elde etmiş ve bunu “büyük bir seçim zaferi” olarak nitelemişti.
Trump ve ekibinin kilit eyaletlerde 3 Kasım’da elde edilen seçim sonucunu geri çevirmek için eyalet mahkemelerinde ve federal mahkemelerde açtığı 50’den fazla dava, reddedildi. Son olarak Anayasa Mahkemesi, Teksas eyaletinin Biden’ın kazandığı dört kilit eyalet olan Georgia, Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin’de seçim sonuçlarını geçersiz kılınması talebiyle yaptığı başvuruyu geri çevirdi.
ABD Kongresi, 6 Ocak 2021’de toplanarak Seçiciler Kurulu’nda elde edilen kararı değerlendirip tescilleyecek. Bundan sonraki son adım ise Biden’ın 20 Ocak’ta ABD Kongresi’nin basamaklarında düzenlenecek yemin töreniyle başkanlık görevini devralması olacak.
SEÇİCİLER KURULU NASIL OLUŞUYOR?
Amerika’da başkanlık seçimlerinin sonucunu adayların seçmenlerden aldığı toplam oy sayısı değil, eyaletlerin nüfusuna göre paylaştırılan Seçiciler Kurulu oyları belirliyor. Ancak Biden, ulusal çaptaki sayıma göre de Trump’ın 7 milyon oy önünde. 50 eyalet ve başkent Washington’u temsil eden seçicilerin sayısı, eyaletlerin nüfuslarına göre, Kongre’deki temsilci sayılarıyla orantılı olarak belirleniyor.
Amerika’yı kuranlar, Anayasa’yı oluştururken ülkenin liderini nasıl seçeceği konusunda anlaşmazlığa düşmüş, bunun üzerine nihai bir kararla Electoral College yani Seçiciler Kurulu sistemini oluşturmuştu. Bu sistem, başkanı seçmen oylarının toplamına göre seçmekle, başkanı Kongre’nin seçmesi arasında bir uzlaşma olarak değerlendirilmişti.
ABD Anayasası’na göre eyaletler, Seçiciler Kurulu’nda, Kongre’de sahip oldukları sandalye kadar üyeye sahip. Bu da bir eyaletin nüfusuna oranla Temsilciler Meclisi’nde sahip olduğu sandalye sayısına ek olarak Senato’da sahip olduğu iki sandalyenin toplamına denk geliyor. Maine ve Nebraska hariç her eyalet, tüm Seçiciler Kurulu oylarını, eyalette en çok oyu toplayan adaya tahsis ediyor.
SEÇİM SİSTEMİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
Seçiciler Kurulu, 200 yıldır eleştirilerin odağında yer alıyor. Bunun nedeni, ulusal çapta daha fazla oy alan bir başkan adayının başkanlık seçimini kaybetme olasılığı. Bu durum, son 20 yılda iki kez yaşandı. 2000 yılı seçimlerinde Cumhuriyetçi Partili George W. Bush, 2016 seçimlerindeyse Donald Trump, Seçiciler Kurulu’nda daha fazla oy alarak Demokrat Partili rakipleri Al Gore ve Hillary Clinton ulusal oy sayımında üstünlük sağlasa da seçimin galibi oldu.
Donald Trump, Amerikan tarihinde ulusal oy sayımında geride olsa da Seçiciler Kurulu’nda üstünlük sağlayarak seçilen 5’inci başkan olmuştu.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Seçiciler Kurulu oyları, bugün yapılan toplantıdan sonra Kongre’ye gönderilecek. Kongre’nin her iki kanadı 6 Ocak 2021’de Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığında bir araya gelecek. Her eyaletten ve başkent Washington’dan gönderilen zarflar açılacak, oylar sayılacak.
Kongre’nin her iki kanadından en az bir üyenin bazı Seçiciler Kurulu oylarına yazılı olarak itirazda bulunması durumunda Temsilciler Meclisi ve Senato, konuyu tartışmak için ayrı ayrı toplanacak. Yapılacak herhangi bir itirazın dikkate alınması için her iki kanadın da onayı gerekiyor. Ancak Demokrat Parti kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin Biden aleyhine yapılacak herhangi bir itirazı dikkate alması beklenmiyor.
Kongre’deki sayımdan sonra ise geriye sadece yeni başkanın yemin ederek görevi devralması kalıyor.
medyaboldTrump Türkiye’ye yaptırımları da içeren tasarıyı Çin’e yarayacağı gerekçesiyle veto edecek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder