İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, İstanbul’da pandemi sürecinde ‘bulaşıcı hastalık’ kaynaklı ölümlerin sayısının 15 bini aştığını açıkladı. “Bulaşıcı hastalıklar için ayırdığımız gasilhaneler yetmiyor. Bir yıllık defin için 350 dönümlük araziye ihtiyaç var” dedi.
BOLD – Sağlık Bakanlığı, koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısıyla ilgili çelişkili açıklamalar yaparken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, ölüm sayısındaki artışla ilgili rakamları bildirdi.
Cumhuriyet’in haberine göre Kovid-19 kaynaklı ölümlerin net olarak açıklanması gerektiğini kaydeden Koç, “Sağlık Bakanlığındaki orijinal raporlarda enjeksiyon çeşidi, bulaşıcı hastalıkların neden kaynaklandığı yazar. Onlar da açıklanırsa, bu vefatlardan kaçının koronavirüs kaynaklı, kaçının diğer hastalıklardan kaynaklı olduğu ortaya çıkmış olur. O zaman da bir problem kalmaz” dedi.
SALGIN SÜRECİNDE İSTANBUL’DA 15 BİN 102 KİŞİ ÖLDÜ
Pandemi sürecinde İstanbul’da bulaşıcı hastalık nedeniyle 15 bin 102 kişinin yaşamını yitirdiği kaydeden Koç, “ölüm sayılarının yarısına yakını ise bu son 3 ay içerisinde gerçekleşti. Geçen sene bulaşıcı hastalıktan vefat eden kişi bilgisi bizde hiç yok. Pandemi öncesi bulaşıcı hastalık işaretlenmiş ne kadar ölüm var acaba diye baktım, bir tane bile ‘bulaşıcı hastalık’ ibaresi işaretlenmiş ölüm nedeni göremedim. Pandemiden sonra işaretlenmeye başlanmış. Bulaşıcı hastalıktan ölen kişilerin tek artış sebebi Kovid-19, başka bir sebep yok şu an varsa da bunu Sağlık Bakanlığı kategorize ederek açıklasın” ifadelerini kullandı.
CENAZELER İKİ KAT ARTTI
“Ölüm sayısı artmadı, aynı gidiyoruz” açıklamasının da doğru olmadığını ifade eden Koç, şunları söyledi: “İstanbul’da Mart, Nisan Mayıs ayında artışa geçen bulaşıcı hastalık kaynaklı vefat sayıları, yazın azaldı. Ekim, Kasım ayında artışlar başladı şu anda da devam ediyor. Her yıl günlük ortalama 200 cenaze varken, bu yıl Kasım ayında cenaze sayısı 400’ü nasıl buldu, bunu nasıl açıklayacağız? Bir ayda 11 bin 500 kişi yaşamını yitirdi, geçen yılların Kasım ayı ortalaması ise 6 bin vefattı. 2020 yılındaki Kasım ayındaki önceki yıllara göre artan 5 bin 500 ölümün, bir önceki yıla göre iki katı artan cenazelerin bir açıklaması olmalı. Bizde öyle bir açıklama yok, bilmiyoruz.”
BULAŞICI HASTALIKTAN ÖLENLERE GASİLHANELER YETMİYOR
Sosyal medyada dolaşan gasilhane görüntüleriyle ilgili de konuşan Koç, “Görüntüler Alibeyköy’de, Çekmeköy’de, Büyükçekmece’de çekildiyse doğrudur, çünkü sadece bulaşıcı hastalıktan gelen ölümlerin çoğu oralarda yıkanıyor. İhtiyaç oldukça bulaşıcı hastalıktan vefat eden kişiler aslında hemen hemen her gasilhanede yıkanıyor ama kabinleri ayırdık. Şöyle ki üç tane kabin varsa bir tanesini bulaşıcı hastalıklara ayırdık. Çünkü sadece bulaşıcı hastalıklar için ayırdığımız gasilhaneler yetmiyor” dedi.
VEFATLAR İÇİN 350 DÖNÜMLÜK ARAZİYE İHTİYAÇ VAR
İstanbul’da mezarlık arazisine de ihtiyaç duyduklarını belirten Koç, “Herhangi bir nakil olmazsa İstanbul’da ölen insanları defnetmek için yıllık ortalama 300-350 dönüm araziye ihtiyaç var. Bulaşıcı hastalık vefatlarından sonra bu arazi ihtiyacı da iki katına çıkmış oldu” diye konuştu. Koç, İstanbul’da koronavirüsten vefat edenler için ayrılmış özel bir mezarlık bulunmadığını belirtti.
medyaboldYoksulluk korkunç rakamlara ulaştı: 15 milyon kişi yardımla yaşıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder