25 Haziran 2021 Cuma

AB Türkiye’deki insan hakları konusunda endişeli, mülteci konusunda çok net: 3 milyar €

AB Zirvesi’nde liderler Ankara ile yeni mülteci mutabakatı için Türkiye’ye 3 milyar euro mali yardım yapılması konusunda anlaştı. Zirve sonuç bidirgesinde 2005 yılında başlayan ve 2016’dan beri fiilen duran müzakerelere hiç değinilmezken, insan hakları konusunda AB yine endişe belirtmekle yetindi.

BOLD ANALİZ – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) AB liderlerinin Türkiye’ye 3 milyar euroluk fonu kapsayan yeni göç anlaşması konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.

İlk günün sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde de AB liderleri, AB Komisyonu’na çağrıda bulunarak Türkiye ile mülteci paketi ile ilgili nihai önerilerini “hiç gecikmeden” sunmasını talep etti.

AB liderleri, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ile ilgili yine endişelerini dile getirmekle yetindi, 2016’dan beri fiilen duran üyelik müzakereleri konusunda ise sonuç bildirgesinde hiçbir ifade yer almadı.

AB liderleri, Türkiye’de siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alınmasının insan hakları için büyük bir geri adım olduğunu ve Türkiye’nin yükümlülüklerine ters düştüğünü belirtti.

SONUÇ BİLDİRGESİNDE NELER ÖNE ÇIKTI?

AB Liderler Zirvesi

Avrupa Birliği üyesi devlet ve hükümet başkanları, Türkiye, Rusya, Belarus, koronavirüsle mücadele gibi başlıkları görüşmek üzere iki günlük bir zirve için dün Brüksel’de toplandı. İlk gün toplantının ardından akşam çalışma yemeğine geçildiğinde Türkiye konusu görüşüldü.

AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinin Türkiye ile ilgili maddelerinde Türkiye’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kadın haklarıyla ilgili yükümlülüklerine vurgu yapıldı. Bildirgede ayrıca gümrük birliğinin güncellenmesi ve Suriyeli mültecilere yardım konuları öne çıktı.

Bildirgede AB liderlerinin Ankara ile işbirliğinin ortak çıkarların bulunduğu alanlarda daha önce belirlenen koşullarda aşamalı, orantılı ve geri dönülebilir şekilde geliştirmeye hazırlıklı olduğu vurgulandı.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ilgili teknik çalışmaların başlatılmasına olumlu baktığını belirten liderler, Avrupa Komisyonu’na Türkiye’deki Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunması çağrısında bulundu.

Bildirgede hukukun üstünlüğü ve insan haklarının kaygı yaratan temel konular olmaya devam ettiğinin altı çizildi.

DOĞU AKDENİZ

Doğu Akdeniz’de güvenli ve istikrarlı bir çevrenin ve Türkiye ile işbirliği içinde ve karşılıklı fayda sunan ilişkiler geliştirilmesinin AB’nin stratejik çıkarına olduğu vurgulandı. Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılmasının olumlu

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Türkiye ile AB arasında 1 Ocak 1996’da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi konusunda yeşil ışık yakan AB liderleri bu bildirgede yetkilendirmeye yönelik teknik düzeyde çalışmaların başlamasının not edildiğini bildirdi, ancak mevcut anlaşmanın uygulanmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve bunun bütün AB üyesi ülkelerde etkin biçimde uygulanması gerektiğinin altı çizdi.

Mart ayında yapılan zirvede AB liderleri Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesini Doğu Akdeniz’deki gerilimin azaltılması ve Türkiye’nin yapıcı ilişkiler kurması şartına vurgu yapılmıştı.

AB-TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ

AB liderleri göç, sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi karşılıklı çıkara dayalı konularda Türkiye ile yüksek düzeyli diyalog hazırlıklarını not ettiğini vurguladı.

SURİYELİ MÜLTECİLER

Bildirgede “AB Konseyi, AB Komisyonu’na Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin diğer bölümlerindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara sağlanacak finansmanın devamı için resmi teklifi gecikmeksizin sunması çağrısını yapmaktadır” denildi.

Sonuç bildirgesinde Türkiye ile ilgili maddelerde Ürdün, Lübnan ve bölgedeki diğer ortakların eklenmesine ilişkin yorumlarda Türkiye’nin Suriye’deki mültecilerin yükünü yalnızca Türkiye’nin taşımadığına dair siyasi bir anlam taşıdığı belirtiliyor.

AB liderleri, sığınmacıların üçüncü ülkeler tarafından siyasi amaçlar için araç olarak kullanılmasına yönelik her türlü girişimi de kınayıp reddetti.

KIBRIS

Kıbrıs konusunda kapsamlı çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlk Konseyi’nin ilgili kararları doğrultusunda siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde sağlanabileceği yönündeki AB tezine dikkat çekilen bildirgede, AB liderlerinin Maraş’ın statüsünün önemine vurgu yaptığı, BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için çağrıda bulunduğu ifade edildi.

AB Konseyi, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs konulu görüşmelerin, resmi müzakerelerin başlamasını sağlamamasından üzüntü duyulduğunu, AB’nin süreci desteklemede aktif rol oynamayı sürdüreceğini kaydetti.

Cenevre’de yapılan görüşmelerde Türkiye, ilk kez iki devletli çözüm önerisinde bulunmuştu. AB liderleri, BM Güvenlik Konseyi kararlarına atıf yaparak ve ‘iki toplumlu, iki bölgeli federasyon’ önerisine atıf yaparak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin iki devletli çözüm önerisine karşı olduğunu bir kez daha ifade etmiş oldu.

İNSAN HAKLARI

Bildirgede Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili gelişmelerin endişe kaynağı olduğunu vurgulanarak siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alınmasının insan hakları için büyük bir geri adım olduğu ve Türkiye’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kadın hakları konundaki yükümlülükleriyle ters düştüğü belirtildi. Metinde ayrıca bu konularda diyaloğun devam etmesinin Türkiye-AB ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olduğunun altı çizildi.

BÖLGESEL BARIŞ VE İSTİKRAR

Bölgesel barış ve istikrarda Türkiye ve AB’nin ortak çıkarları doğrultusunda Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katkı yapmasının beklendiği ifade edildi.

MERKEL: 3 MİLYAR EURO KAYNAK AKTARILACAK

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Zirve’de ilk günün ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bugün Türkiye ile ilişkiler konusunda kapsamlı bir tartışma yürüttük. Komisyon bize burada mülteci anlaşmasını ne şekilde uzatabileceğimiz konusunda bir rapor sundu. Bunlar şimdi resmen onaylanacak. Biz bu raporu kabul ettik. 3 milyarlık ek bir kaynak aktarımı söz konusu” ifadelerini kullandı.

Merkel ayrıca, Türkiye ile ilgili olarak Gümrük Birliği çalışmalarına da devam edileceğini ve bunun karşılığında da Türkiye’den yapıcı tutumuna devam etmesini istediklerini dile getirerek, “Şu an Akdeniz’deki ilişkilerde de bir iyileşmenin olduğunu görüyoruz” dedi.

2016’DAN BU YANA 6 MİLYAR EURO AKTARILDI

AB ile Türkiye arasında 2016 varılan mutabakat gereği, Türkiye’de yaşayan 3,7 milyon Suriyeli sığınmacının bakımına harcanmak üzere geçen beş yıllık süre zarfında 6 milyar euro maddi kaynak aktardı. Ankara ise uzun süredir Brüksel’den yeni bir kaynağın karara bağlanıp Türkiye’ye gönderilmesini talep ediyor.

Avrupa Türkiye ile yeni mülteci mutabakatı peşinde: AB’nin anlaşmadan karı ne?

AB Türkiye’deki insan hakları konusunda endişeli, mülteci konusunda çok net: 3 milyar € yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder