22 Haziran 2021 Salı

Diyanet’ten kayıp 978 at ile ilgili fetva: Yenebilir!

İstanbul Adalar’da faytonculuğun kaldırılmasının ardından Büyükşehir Belediyesi buradaki atları satın alıp sahiplendirdi. Kamu kurumlarına da verilen atların kaybolması kamuoyunda tedirginliğe yol açtı. At eti yediğinden endişelenen halkı Diyanet’in “yenebilir” fetvası rahatlattı!

BOLD – İstanbul Adalar’da faytonculuğun kaldırılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınan atların birçoğu kamu kurumlarına gönderildi, bazıları ise sahiplendirildi. Hatay Dörtyol’a gönderilen atların kaybolduğunun ortaya çıkmasıyla kamuoyunda tedirginlik oluştu. Atların kesilip piyasaya sürüldüğü iddiası sonrası kamuoyunda oluşan tedirginliği Diyanet’in “yenebilir” fetvası giderdi.

AT ETİ YENİLMESİ MUBAHTIR

Güncel fetvalar bölümünde yer alan “At eti helal midir?” sorusuna Diyanet şu şekilde cevap verdi: “Kur’an ve sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife’den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur. İmam Ebû Yusuf ile İmam Muhammed’e, Şâfiî ve Hanbelî mezhepleriyle Malikîlerden gelen diğer bir rivayete göre ise at etinin yenilmesi mubahtır.”

HARAM SAYILMASININ GEREKÇESİ SAVAŞTA KULLANILMASIYDI

At eti yemenin mekruh, hatta haram olduğunu söyleyen âlimlerin de bulunduğunu belirten Diyanet, fetvasını şöyle sürdürdü: “Şüphesiz mekruh ya da haram olduğu görüşünde, o dönemlerde atın gerek askeri gerekse sivil hizmetlerde yoğun bir şekilde kullanılan bir hayvan olması etkili olmuştur. Günümüzde atın etkinlik alanı eski dönemlere göre çok daralmış olsa da at etinin yenilmesi konusundaki mesafeli tutum özellikle Anadolu coğrafyasında devam etmektedir.”

978 AT KAYIP İDDİASI

İstanbul Adalar’da faytonculuğun kaldırılmasının ardından İBB tarafından satın alınan 978 atın kaybolduğu öne sürüldü. Bu iddia sonrası açıklama yapan İBB, bin 179 atın İBB tarafından satın alındığı ve bugüne dek toplam 860 atın sahiplendirildiğini duyurdu. İBB’den yapılan açıklamada “Bakım altındayken satın alınan gebe atlardan doğan 20 adet tayın kayda alınması ile toplam bin 199 at İBB uhdesinde yer almıştır. Toplam 860 at sahiplendirilmiştir. Atların 665’i kamu kurum ve kuruluşlarına, 42’si sivil toplum örgütlerine, 148’ü şahıslara, 5’i de muhtarlara sahiplendirilmiştir. Atların Adalar’daki bakımı sürecinde çeşitli sebeplerle toplam 224 at ölmüştür. İBB bünyesinde 115 adet atın bakımı sürdürülmektedir” denildi. Açıklamada, İBB’nin kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz devir ile verdiği atların ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğunda yer aldığına dikkat çekildi.

AKP’lilerin suçları ortaya saçıldı gözaltına masum insanlar alındı

Diyanet’ten kayıp 978 at ile ilgili fetva: Yenebilir! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder