23 Haziran 2021 Çarşamba

Karadeniz’de tehlikeli gerginlik: Ruslardan İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi

Rusya, Karadeniz’de bir İngiliz savaş gemisine bir Rus devriye gemisinin iki kez uyarı ateşi açtığı ve Su24-M tipi bir jetin de geminin güzergahına dört bomba attığını duyurdu. İngiltere ise açıklamayı yalanladı.

BOLD – Rus Savunma Bakanlığı karasularını ihlal ettiği iddiasıyla İngiltere Kraliyet Donanması’na bağlı “HMS Defender” isimli İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtığını duyurdu. Rus medyası da, bir devriye gemisinin iki kez uyarı ateşi açtığını, Su24-M tipi bir jetin de HMS Defender’ın güzergahına dört bomba attığını yazdı. Moskova, uyarı ateşinden sonra HMS Defender’ın rotasını değiştirdiğini söyledi.

İngiliz Kraliye Donanmasına ait HMS Defender – Type 45 tipi destroyer

İngiltere ise Rus ordusunun Karadeniz’de bir İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtığı yönündeki haberleri yalanladı.

İngiltere Savunma Bakanlığı (MoD), yaptığı açıklamada haberleri yalanladı ve HMS Defender’ın Ukrayna sularında uluslararası hukuka uygun olarak yoluna devam ettiğini söyledi.

MoD Basın Ofisi’nin Twitter hesabında paylaşılan açıklamada, “Rusların Karadeniz’de topçu tatbikatı yaptıklarına ve faaliyetleri hakkında denizcilik camiasına önceden uyarıda bulunduklarına inanıyoruz. HMS Defender’a hiçbir atış yapılmadı. Güzergahı üzerine de bomba atıldığı iddiasını tanımıyoruz” denildi.

Olayın Kırım’ın güneyindeki Fiolent Burnu yakınlarında meydana geldiği aktarıldı.

Interfax haber ajansı, İngiliz Büyükelçiliği savunma ataşesinin Rusya Savunma Bakanlığı’na çağrıldığını bildirdi.

14 Haziran’da İstanbul Boğazı’nı geçerek Karadeniz’e hareket eden HMS Defender, İngiltere Kraliyet Donanması’na ait Type 45 türü destroyeri.

İNGİLTERE BÖLGEDE GERGİNLİĞİ ARTTIRMAK MI İSTİYOR?

Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere geçtiğimiz aylarda yenilediği küresel askeri ve güvenlik politikasında Rusya’yı tehdit sıralamasında ilk sıraya koymuştu.

Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığdığı geçtiğimiz aylarda Rus basınında çıkan haberlerde, ABD’den daha çok İngiltere hedef alınmıştı.

İngiltere’nin ABD’yi Rusya’ya karşı kışkırttığı ve Ukrayna konusunda daha şahin politikalar uygulamaya teşvik ettiği ifade edilmişti. Buna karşın Biden yönetiminin daha itidalli olduğu ve frene bastığı kaydedilmişti.

Ukrayna krizinin zirve yaptığı dönemde Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı dahil çok sayıda üst düzey İngiliz yönetici Ukraynalı yetkililerle bir araya gelmiş ve Ukrayna’ya desteklerini ifade etmişlerdi.

Rusya’nın Ukrayna sınırına yığdığı askerlerin bir kısmını geri çektiği, Ukrayna krizinin soğumaya yüz tuttuğu ve Biden-Putin görüşmesi ile ABD ve Rusya arasındaki buzların bir nebze olsun erimeye başladığı günlerde meydana gelen gerginlik bir kez daha dikkatlerin İngiltere’ye odaklanmasına sebep oldu.

İngiliz Yüksek Mahkemesi’nden ‘adil yargılama’ endişesiyle Türkiye’nin iade talebine ret

Karadeniz’de tehlikeli gerginlik: Ruslardan İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder