26 Haziran 2021 Cumartesi

Erdoğan’ın ücretli aşı yalanı: 1 Penny bile almıyorlar

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’nin Kovid-19 aşısını ücretsiz yaptığını anlatırken, İngiltere’nin aşı için 100  sterlin aldığını iddia etti. Erdoğan’ın sözlerini İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları kısa sürede yalanladı. İngiltere’de aşının ücretsiz yapıldığı ortaya çıktı. ABD, Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan aşıyı ücretsiz yapıyor.

BOLD ANALİZ – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Türkiye’nin Kovid-19’a karşı yaptığı aşılamayı överken, Avrupa’da aşının ücretli yapıldığını, İngiltere’nin aşı için 100 sterlin aldığını iddia etti.

Erdoğan, “Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri Amerika da dahil. Hepsi şu Kovid’le ilgili aşı var ya, bu aşıyı ücretli yaptırıyor biliyor musunuz? Ücret alıyor, ücret. İngiltere’de 100 sterlin gibi rakamla aşı yapılıyor. Bizde böyle bir şey yok” dedi.

AŞIYI HERKES BEDAVA OLUYOR

Ancak Erdoğan’ın açıklamaları İngiltere’de yaşayanlar tarafından yalanlandı. BBC, Erdoğan’ın açıklaması sonrası aşılamanın ücretsiz olduğunu belirten bir haber yayınladı. İngiltere’de yaşayan Türkler de sosyal medyadan aşının ücretsiz yapıldığını duyurdu. Twitter’de bir kişi, “Erdoğan dün İngiltere’de aşının ücretli olduğunu söyledi ya, inanmayın. Aşı İngiltere’de ücretsiz ayrıca İngiltere sağlık bakanlığı ülkedeki yabancılara onların dilinden aşı formu gönderiyor. (Kürdçe dahil)” dedi. Yılmaz Peker isimli kişi ise, “Ben İngiltere Cardiff de yaşıyorum herkes bedava aşı ve test oluyor kayıtlı olduğun sağlık ocağı seni arayıp randevu veriyor gidip aşını oluyorsun bu kadar 1 penny bile almıyorlar” dedi. 

Erdoğan’ın sözlerinin aksine İngiltere aşıdan ücret almazken, Avrupa’nın pek çok ülkesinde de aşı ücretsiz yapılıyor. Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika ve Yunanistan aşıyı ücretsiz yapıyor. Sağlık sistemi ücretli olan ABD’de de aşı ücretsiz yapılıyor.

İşte ülkelerin aşılama politikaları:

İNGİLTERE

43 milyon kişinin en az bir doz, 32 milyon kişinin de iki doz aşı olduğu İngiltere’de Kovid-19 aşılama programı ücretsiz yürütülüyor.

ABD

Hem Trump yönetimi hem de Başkan seçilen Joe Biden, aşının tüm Amerikalılar için ücretsiz olacağını açıkladı. Aşı masraflarının özel veya devlet sigorta planlarına veya sigortasızlar için özel bir devlet yardım fonuna fatura edildiği belirtiliyor. ABD’de 321 milyon doz aşı yapılırken, halkın yüzde 46.1’i aşılandı.

ALMANYA

Almanya’da vatandaş ya da göçmen bütün yaşayanlara aşı ücretsiz yapılıyor. Ülke test ve aşılama için vatandaşların kolaylıkla ulaşabileceği özel Kovid-19 sağlık merkezleri kurdu. Almanya’da 24 Haziran itibariyle 70.5 milyon doz aşı yapıldı. Berlin Belediyesi, aşılamanın ücretsiz yapılacağını belirterek, Türkçe olarak şu duyuruyu yaptı: “Vatandaşlar için, sağlık sigortası durumlarından bağımsız olarak aşılama ücretsiz olarak yapılacaktır. Aşının masraflarını Federal Alman Hükümeti üstlenir.”

FRANSA

Fransa’da yaşayanlara aşı ücretsiz yapılıyor. Ülkede bugüne kadar 49 milyon kişi aşılandı. İki doz aşıyı vurulanların sayısı 17.2 milyona ulaştı.

İSPANYA

İspanya’da bütün vatandaşlara ücretsiz yapılırken, aşılama için 13 bin sağlık merkezi organize edildi. Ülkede aşı zorunlu değil. Ülkede 38.3 milyon doz aşı yapıldı.

BELÇİKA

Belçika vatandaşlarına ve ülkede ikamet edenlerden aşı için ücret alınmıyor. Belçika’da 10 milyon doz aşı yapıldı.

 YUNANİSTAN

Kovid-19 aşısı Yunanistan’daki herkes için ücretsiz. Ülkede 7.82 milyon doz aşı yapıldı. Tüm aşılarını olanların sayısı yüzde 31.6.

İTALYA

İtalya’da Kovid-19 aşısı ücretsiz yapılıyor. Ülkede bugüne kadar 48.9 milyon doz aşı yapıldı.

Erdoğan talimatsız kurdele kesilmesine kızdı

Erdoğan’ın ücretli aşı yalanı: 1 Penny bile almıyorlar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder