22 Haziran 2021 Salı

“İktidarın nefret söylemi insanları yırtıcı hayvan sürüsüne dönüştürdü”

Merkezi Belçika’da olan insan hakları derneği Others’ın Yönetim Kurulu Üyesi avukat Nurullah Albayrak, HDP İzmir İl Binası’nda öldürülen Deniz Poyraz ile  ilgili açıklama yaptı.

BOLD – AKP iktidarın kullandığı ve yaygınlaştırdığı nefret dili nedeniyle e başkalarının acısını duymayan, insani özelliklerini yitirmiş, sanki av peşinde koşan yırtıcı hayvan sürüsüne benzeyen yırtıcı güruhlar oluştuğunu söyleyen avukat Nurullah Albayrak, “Maalesef iktidarın bilinçli bir şekilde kullandığı ve yaygınlaştırdığı nefret dili nedeniyle başkalarının acısını duymayan, insani özelliklerini yitirmiş, sanki av peşinde koşan yırtıcı hayvan sürüsüne benzeyen yırtıcı güruhlar oluştu.” dedi.

Nefret dilinin motive ve provoke edici özelliğiyle şiddet ortamına zemin hazırladığını ifade eden Albayrak, “Alçaklar, zalimler, haşhaşiler, nebbaşlar, eli kanlı çeteler, ‘acımak yok, acırsak acınacak hale geliriz” diye meydanlarda kullanılan nefret söyleminin potansiyel olarak şiddeti barındırdığı ve şiddetin alt yapısını oluşturduğu bir gerçek. İzmir HDP İl binasında yaşanan ve Deniz Poyraz isimli genç kadının ölümüyle sonuçlanan menfur hadise de yaşanan çoğu şiddet olayı gibi iktidarın yaygın olarak kullandığı ve kullanılmasını sağladığı nefret dilinin bir sonucudur. Bu tür olayları münferit olaylar ya da tırnak içerisinde menfur hadiseler olarak görmek şiddeti ve düşmanlığı yani nefret suçlarını meşrulaştırmaktır.” diye konuştu.

Albayrak, iktidar medyasından Sabah gazetesinde son 5 yılda 50 binin üzerinde haber yapıldığını vurgulayan Albayrak şöyle devam etti:

“Son 5 yıl içinde sadece Sabah gazetesi tarafından 50 binin üzerinde nefret söylemi içerikli haber ve köşe yazısı paylaşıldığı, ayrıca muhaliflerin de iktidarın kullandığı nefret dilini kullandığı düşünüldüğünde tehlikenin ne kadar büyük olacağı anlaşılacaktır.

Ayrımcılığı, ötekileştirmeyi ve hoşgörüsüzlüğü doğuran davranışlara son verilmezse, önlenmesi için çalışılmazsa iktidarın, muhalefetin kullandığı nefret söylemi ve onun kaynaklık ettiği nefret suçlarının soykırımla sonuçlanacağı gerçeği unutulmamalıdır.”

“İktidarın nefret söylemi insanları yırtıcı hayvan sürüsüne dönüştürdü” yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder