27 Temmuz 2021 Salı

4,2 milyon resmi işsiz varken AKP’den emek sömürüsü itirafı

AKP’li Mehmet Özhaseki, “Sığınmacılar bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tutuyor. İşçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor” sözleri Türkiye’deki işsizliğin fotoğrafını gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre 4,2 milyon resmi işsiz bulunurken, sanayici asgari ücretin bile altında sigortasız göçmenleri çalıştırıyor.

BOLD ANALİZ – Türkiye’de Suriyeli ve Afgan mülteciler üzerinden yürütülen tartışmanın zemini raydan çıktı. CHP Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın sığınmacılara yönelik ayrımcı ifadeleri tepki çekti. Mültecileri göndermekte ısrar eden Özcan, Bolu’daki yabancı uyrukluların su ve katı atık ücretlerini 10 kata kadar arttıracağını söyledi.

AKP’Lİ MEHMET ÖZHASEKİ’NİN ÇARPIK SÖYLEMİ

Muhalefet kanadında yabancı düşmanlığını körükleyen açıklamalar yapılırken, iktidar cenahında ise ‘emek sömürüsü’ itirafları yapılıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Gaziantep ve Kayseri gibi şehirlerde fabrikaları sığınmacıların ayakta tuttuğunu söyledi. Özhaseki, yabancıların ucuz iş gücü olarak kullanıldığından, sigortasız çalıştırıldığından bahsetmedi.

TÜRKİYE’DEKİ İŞSİZLER İŞ BEĞENMİYOR MU?

Özhaseki, “Sanayici çalıştıracak işçi bulamıyor” iddiasını ise TÜİK çürütüyor. 2021 yılı Mayıs verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde resmi işsiz sayısı 4 milyon 237 bin kişi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bu kişilerin talep ettikleri ücret ise 2 bin 825 lira tutarındaki asgari ücret. Sigorta mecburiyeti de olduğu için bir işçinin sanayiciye vergi, sigorta ve maaş maliyeti 4 bin 500 lirayı buluyor.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ

AKP’li Özhaseki, sanayicinin çalıştırmadığı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı işsizlerin maliyetlerinin yüksek olduğunu dolaylı yoldan itiraf ediyor. AKP hükumeti olarak asgari ücretliden yüksek vergi aldıklarından bahsetmiyor. Yüksek vergiler sebebiyle sanayicinin kaçak mültecileri çalıştırmak zorunda kaldığı özeleştirisini yapmıyor. Ancak söyledikleri tam olarak ucuz iş gücü övgüsü olarak ortalıkta duruyor.

KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞTIRILAN MÜLTECİLER

Özhakesi’nin “Sanayici çalıştıracak işçi bulamıyor” ifadesinin doğrusu ise şu satırlarda yatıyor: “4 milyon 237 bin resmi işsizin bulunduğu Türkiye’de fabrikalar çalıştıracak ucuz iş gücü bulamıyor. O yüzden sosyal güvencesiz, karın tokluğuna mültecileri çalıştırıyor”

4,2 milyon resmi işsiz varken AKP’den emek sömürüsü itirafı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder