26 Temmuz 2021 Pazartesi

Tunus’un darbe ile imtihanı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan El Meşişi’yi görevden aldı. Meclisin yetkileri dondurulurken milletvekillerinin dokunulmazlığı askıya alındı. Said, kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyururken, Nahda Hareketi lideri Gannuşi gelişmeyi darbe olarak niteledi.

BOLD ANALİZ – Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini 30 gün boyunca dondurduğunu açıkladı. Meclis’te en büyük parti konumunda bulunan İslamcı Nahda Hareketi bu kararı ‘darbe’ olarak nitelendirdi ve tepki gösterdi.

Tunus’ta son günlerde ekonomik sıkıntılar ve Kovid-19 pandemisiyle mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle hükümetin istifası talebiyle protestolar düzenleniyordu. Kovid-19 vaka sayıları ve can kayıplarının kontrol altına alınamaması ve sağlık sisteminin çökme noktasına gelmesinin protestoların artmasında önemli rol oynadığı belirtiliyor.

“ELİNE SİLAH ALMAYI DÜŞÜNENLERİ UYARDI”

Cumhurbaşkanı Said, yayımladığı video mesajında bu kararı “ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşullar” nedeniyle almak zorunda kaldığını söyledi.

Said ayrıca, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, yürütme yetkilerini kendisinin üsteleneceğini ve yeni bir başbakan atayacağını belirtti.

Said, “Eline silah almayı veya kurşun atmayı düşünen herkesi, silahlı kuvvetlerin buna ateşle karşılık vereceğini söyleyerek uyarmak istiyorum” diye konuştu.

Said’in açıklamaları, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı toplantı sonrasında geldi. Said, isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.

KARAR SEVİNÇLE KARŞILANDI

Kararın açıklanmasının ardından sokaklarda sevinç gösterileri yapmak üzere toplananlar olduğu bildirildi. Devlet televizyonu, Said’in de sevinç gösterileri düzenleyenlerin arasına kısa bir süreliğine katıldığını gösteren görüntüler yayınladı.

Askerlerin sokaklarda, parlamento ile Nahda Partisi genel merkezi gibi bazı noktalarda güvenlik önlemleri aldığı belirtildi. Ayrıca havaalanı ve devlet televizyonu gibi noktalarda da güvenlik önlemleri artırıldı.

“ANAYASA VE DEVRİME KARŞI BİR DARBE”

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el Gannuşi, Cumhurbaşkanı’nın aldığı kararların yasal bir dayanağı olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını belirterek, “Cumhurbaşkanını bu kararları geri almaya çağırıyoruz çünkü bu kararlar halkı karanlığa sürüklüyor” dedi.

“Cumhurbaşkanı’nın yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır. Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz” diyen Gannuşi Meclis’in çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Gannuşi ve bazı parlamenterlerin meclise gittikleri ancak asker tarafından içeri alınmadıkları bildirildi.

DŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından Tunus’ta Meclis’in faaliyetlerinin askıya alınmasına ilişkin açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Tunus’ta halkın iradesini temsil eden Meclis’in faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz. Tunus anayasasının hükümleri çerçevesinde demokratik meşruiyetin en kısa sürede yeniden tesis edilmesini temenni ediyoruz” denildi.

TUNUS’TA SON DÖNEMDE NELER YAŞANDI?

Tunus, ciddi bir ekonomik krizden geçerken, Kovid-19 vaka ve can kayıpları da artış eğilimini sürdürüyor.

Son günlerde Kovid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana en yüksek vaka sayılarıyla karşı karşıya kalan Tunus’ta kısıtlamalar geri getirilirken Tunus Sağlık Bakanı geçtiğimiz hafta görevden alındı.

Ülkede hastanelerin ciddi yatak ve solunum cihazı sıkıntısı yaşadığı bildiriliyor.

Tunus’ta son günlerde sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla toplanan eylemciler, hükümetin istifası talebiyle protesto gösterileri düzenliyordu.

Bazı kentlerde, protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Protestoların büyük bölümünde, meclisteki en büyük siyasi parti konumundaki Nahda hedef alınmış ve çıkan olaylarda başta Nahda olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

TUNUS’TA TÜRKİYE-BAE ÇEKİŞMESİ

AKP yönetimi, Tunus’ta İslamcı En-Nahda hareketini 2011’deki Arap Baharı’nın başından beri destekliyor. Cumhurbaşkanı Said’in kararı sonrası da AKP medyası yaşananları ‘darbe’ olarak nitelendirdi.

Libya’da olduğu gibi komşu Tunus’ta da bir süredir Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında güç çekişmesi yaşanıyor. Mısır ve Suudi Arabistan da BAE ile birlikte Türkiye’ye karşı hareket ediyor.

AKP’ye yakın medya bir süredir BAE’yi Tunus’ta darbe yapmaya çalışmakla suçluyordu.

2011’de Arap Baharı’nın başladığı Tunus, bu sancılı süreci başarıyla atlatan nadir ülkelerden birisi olmuştu. Ancak bu fakir Kuzey Afrika ülkesinin Ortadoğu’daki güç mücadelelerinin yansıması olarak Mısır gibi siyasi kaosa sürüklenmesinden korkuluyor.

KAYS SAİD VE HİŞAM EL-MEŞİŞİ KİMDİR?

Hukuk profesörü olan Said, 2019 yılında yolsuzlukla mücadele ve devleti yeniden yapılandırma vaadiyle bağımsız aday olarak katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmıştı. Aynı yıl yapılan parlamento seçimlerinden ise İslamcı Nahda Hareketi birinci çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından görevden alınan el-Meşişi başbakanlık görevine geçen yıl getirilmişti. Bağımsız bir siyasetçi olan el-Meşişi, daha önce danışmanlığını yaptığı Said’e yakın bir isim olarak gösteriliyordu.

Tunus anayasasına göre, siyasi uzlaşmazlıkların çözümünde Anayasa Mahkemesi yetkili kılınıyor. Ancak anayasanın kabul edilmesinden bu yana yedi yıl geçmiş olmasına karşın mahkemeye atanacak hakimlerle ilgili uzlaşma sağlanamadığından dolayı mahkeme görevine başlayamadı.

Tunus’taki darbe AKP’lileri korkuttu: Uyursak ölürüz!

Tunus’un darbe ile imtihanı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder