27 Temmuz 2021 Salı

AKP ile MHP Seçim Yasası için kararı bu hafta verecek

Seçim kanunlarında değişiklik yapmak için kolları sıvayan AKP ve MHP bu hafta kararını veriyor. MHP, daraltılmış bölge teklifine sıcak bakmıyor. Yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesinde ise iki parti ‘kendiliğinden’ anlaştı.

BOLD – Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, “AKP uzun süren hazırlığının ardından seçim yasalarından yapılmasını düşündüğü değişiklikleri belirleyip MHP’ye iletmişti. TBMM tatile girmeden önce de MHP, daraltılmış bölge ile en yaşlı hakim dışında il seçim kurullarına başkan belirlenebilmesine olanak tanıyan düzenlemelere sıcak bakmadığını AKP’ye iletmişti” diye yazdı.

ESNEK DARALTILMIŞ BÖLGEYE MHP SICAK BAKMIYOR

Seçim bölgeleri konusunda MHP’nin net duruşunu dün itibarıyla da ortadan kaldırmadığına işaret eden Sarıkaya, “Her ne kadar AKP içinden, esnek daraltılmış bölgeleri 7 yerine 10 milletvekiline çıkaralım, önerisi geliyor olsa da MHP sıcak bakmıyor” kulisi paylaştı.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU HDP’YE KALIR ENDİŞESİ

MHP yönetiminin esnek daraltılmış bölge sisteminin parlamentoyu 2,5 partili yapıya dönüştüreceğinden endişe ettiğine dikkat çeken Sarıkaya, “Doğu ve Güneydoğu’da AKP ve HDP dışında hiçbir partinin vekil çıkarma şansını elde edemeyeceği kaygısı var. Ayrıca mevcut sistem, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Mersin gibi büyük kentlerde az oy alan partilere milletvekilli çıkarma şansı getiriyor” bilgisi verdi.

ORTAK LİSTE ÖNERİSİ

AKP’nin önerisinde daraltılmış bölgenin hala durduğunu aktaran Sarıkaya, “Önceden belirlenen ve ilan edilen bölgelerde merdiven sistemi yöntemiyle, iki partinin tek ve çift rakamlı sıralara aday koyacağı ortak liste hakkı getiriyor. Tartışılan modele göre örneğin ilk sıra AKP’nin, ikinci sıra MHP’nin olacak. Bunun MHP’ye daha fazla avantaj getireceği görüşü savunuluyor; ancak MHP henüz olurunu vermiş değil” dedi.

SEÇİM BARAJI KENDİLİĞİNDEN YÜZDE 5

Sarıkaya, seçim barajına ilişkin de şu bilgileri aktardı: “Yıllardır indirilmesi tartışılan yüzde 10 seçim barajının yüzde 5’e çekilmesi konusunda iki partinin mutabakatı söz konusu. Gerekçeleri de Anayasa gereği, en son yapılan seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte yüzde 5’ini almış partilerin Cumhurbaşkanı adayı gösterebiliyor olması. Dolayısıyla baraj zaten kendiliğinden yüzde 5 olarak Anayasa ile oluşmuş durumda.”

ERKEN SEÇİM

Bütün bu konuların bu hafta sonuna kadar AKP ve MHP heyetlerince karara bağlanması gerektiğini belirten Sarıkaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Çünkü Anayasa gereği seçim kanunlarında yapılan değişiklikler bir yıl içinde yapılacak bir seçimde uygulanamıyor. Eğer uzlaşı sağlanabilirse Ekim ayında kanun teklifinin TBMM’ye verilip, en geç Kasım başında çıkması amaçlanıyor. Bu aşamada olası görülmüyor ama 2022 Ekim sonu Kasım başından sonra yapılacak seçimde uygulanabilmesi için de bugünden tüm hazırlıkların yapılması gibi bir zorunluluk ortada duruyor.”

AKP ile MHP Seçim Yasası için kararı bu hafta verecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder