26 Temmuz 2021 Pazartesi

Erdoğan’ın Kıbrıs’ta açıkladığı müjde son anda değişti: Asıl müjde neydi?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyaretinde açıkladığı müjde AKP çevrelerinde dahi hayal kırıklığı yarattı. Ancak iddiaya göre müjde bu değildi. KKTC Meclisi’nde müjdeyi açıklayacağı konuşmayı bir saat geciktiren Erdoğan, beklenen telefon gelmeyince meclis ve saray yapımını müjde olarak açıkladı.

BOLD ANALİZ – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) açıklayacağı müjde uzun süre tartışıldı, muhtemel müjde senaryoları üretildi.

Yandaş medyanın köpürtmesi ve Erdoğan’ın sürekli yaptığı açıklamalarla konu üzerinde bir merak oluşturuldu. Ziyarete ve açıklanacak müjdeye o kadar önem atfedildi ki uçak fobisi olduğu bilinen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Saadet Partili Oğuzhan Asiltürk de ziyarete katıldı.

Erdoğan, müjdeyi sonunda KKTC Meclisi’nde yaptığı konuşmayla açıkladı. Kuzey Kıbrıs’a yeni bir meclis binası ve cumhurbaşkanlığı sarayı yapılacaktı. Erdoğan’ın açıklamasıyla dağ fare doğurdu, açıklanan müjdeden AKP’liler bile tatmin olmadı. Peki, gerçekten Erdoğan’ın KKTC Meclisi’nde açıklayacağı müjde saray ve meclis binası inşası mı idi?

İddiaya göre müjde aslında bu değildi. İddiayı dile getiren isim de bu konuda yetkin isimlerden birisi: Bülent Ecevit hükümetlerinde Avrupa Birliği ve Kıbrıs’tan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı yapan Şükrü Sina Gürel.

İddiayı sosyal medya fenomeni Mustafa Selanik de yaptığı paylaşımlarla destekledi.

ERDOĞAN KKTC MECLİSİ’NDEKİ KONUŞMASINA BİR SAAT GEÇ BAŞLADI

Cumhuriyet gazetesine röprotaj veren Şükrü Sina Gürel, Erdoğan’ın KKTC Meclisi’ndeki konuşmasının bir saat geç başladığına dikkati çekti.

“Bunun tanınma adımı mı olacağı bile sorgulandı ve evet, sonunda çayır, çimen ve bina çıktı. Ben doğrusu şundan bile kuşkuluyum. Tayyip Erdoğan Kıbrıs meclisindeki konuşmasına bir saat geç başladı.” ifadelerini kullanan Gürel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birilerinden telefon mu geldi, bazı görüşmeler mi yapıldı da vazgeçti, kuşkuluyum. Yok, eğer Erdoğan gerçeklerden bu kadar kopuk davranıyorsa o zaman hepimizin kaygı içinde olması gerek.”

Cumhuriyet gazetesi muhabirinin “Şunu mu söylüyorsunuz?: Aslında başka bir müjde olabilirdi ama bir saatlik gelişmede bir şey oldu ve gerçek müjde açıklanamadı.” sorusuna Gürel, “Evet, bunu söylüyorum.” şeklinde yanıt verdi.

“PUTİN ALİYEV’LE GÖRÜŞTÜ, GELEMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ”

Şükrü Sina Gürel’in açıklamalarını sosyal medya fenomeni Mustafa Selanik de destekler mahiyette paylaşımlar yaptı.

Mustafa Selanik’e göre asıl müjde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Kıbrıs’a gelmesi, KKTC’yi tanıması ve yaptırım açıklaması idi. Ancak Selanik’e göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşen Aliyev, gelemeyeceğini Türk tarafına iletiyor.

Mustafa Selanik, Twitter’da sıralı tweetler halinde şu paylaşımı yaptı:

“Kıbrıs müjdesi ve gelişmeler cidden tam komedi….Resmen yarı yolda kalınmış, şov yapalım derken şok olunmuş…”

“Söylenti odur ki… Bahçeli dahil tüm AKP yönetimini toplayıp Kıbrıs’a gidilmesinin nedeni, Azerbaycan lideri Aliyev sürpriz bir şekilde Kıbrıs’a gelecek ve Kıbrıs’ın tanınması ve yatırım açıklamaları yapacak…Bu müjde şovuna dönüşecek”

“Ama işler istenildiği gibi gitmiyor, Putin Aliyev ile görüşmesi sonrası, Aliyev gelemeyeceğini söylüyor ve 11 uçakla gidilen Kıbrıs’ta şaşkınlık ve panik havası esiyor”

“Müjde çaresi, tabanlarında bile tepki ile karşılaşan saray olarak belirleniyor…Başta Erdoğan olmak üzere sinirler hat safhada geriliyor…Müjde ve şov olmadan dönüyorlar.. Olan uçak fobisi taşıyan Bahçeli’ye oluyor”

ZİYARET ÖNCESİ NELER KONUŞULDU?

Ziyaret öncesi yandaş medyada dile getirilen haberler de Şükrü Sina Gürel ve Mustafa Selanik’in iddialarını destekliyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi vereceği müjde konusunda beş muhtemel senaryo dillendirildi.

O dönemde yandaş medyada hükumete yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre yazılan haberlerde KKTC’ye saray ve meclis binası yapılacağı müjde ihtimalleri arasında hiçbir zaman yer almadı.

Muhtemel müjde senaryoları arasında Kıbrıs açıklarında doğalgaz bulunduğu, kapalı Maraş bölgesinin iskana açılacağı veya Rumların dönüşüne izin verileceği, Geçitkale Havalimanı’na daimi silahlı insansız hava aracı (SİHA) üssü kurulacağı gibi ihtimaller dile getirildi.

Diğer ihtimaller arasında KKTC’nin Azerbaycan tarafından tanınması ve Katar’ın yatırım yapacağı ihtimali dillendirildi.

Sabah gazetesi ziyaretten hemen bir gün önce 18 Temmuz’daki haberinde, “Güvenilir kaynaklardan gelen bilgilere göre KKTC’nin tanınmasıyla ilgili kritik sinyaller var” diye yazdı.

Sabah gazetesi, haberinde şu ifadeleri kullandı:

“Güvenilir kaynaklardan gelen bilgilere göre KKTC’nin tanınmasıyla ilgili kritik sinyaller var. KKTC’ye heyetler gönderen Türk Cumhuriyetlerin bulunması KKTC’de diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi ve tanıma sinyali olarak görüldü. Azerbaycan Meclisi dostluk grubundan 5 milletvekilinin Lefkoşa’da 3 gündür temaslarda bulunması, bu ihtimali güçlendirdi.

Erdoğan’ın “Uzun süredir hazırlıklarımız sürüyor” dediği en önemli müjdenin, Azerbaycan’ın KKTC ile diplomatik ilişki kurma kararı alması olabileceği konuşuluyor.”

Tayyip Erdoğan’ın müjdesi AKP’lileri de memnun etmedi

Erdoğan’ın Kıbrıs’ta açıkladığı müjde son anda değişti: Asıl müjde neydi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder