31 Temmuz 2021 Cumartesi

Konya’daki ırkçı saldırı göz göre göre geldi: Neden tedbir alınmadı?

Konya’da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan ve dün katledilen Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin ön otopsi incelemesi tamamlandı. Kürt aileden 7 kişinin 19 kurşun sıkılarak öldürüldüğü belirlendi. Öldürülen ailenin 12 Mayıs’ta ırkçı saldırıya uğramasına rağmen korunmaması ise dikkatleri Konya Emniyet Müdürü Engin Dinç’e çevirdi. Hrant Dink cinayeti ve Ankara Gar katliamı gibi kritik olaylarda adı geçen Dinç, yargılandığı davalarda bir el tarafından hep korundu.

BOLD – Öldürüldükten sonra evleri yakılan Karslı Dedeoğluları ailesi ikindi namazının ardından Karatay Saraçoğlu mezarlığında toprağa verilecek. Katliamın ardından yapılan operasyonda ise 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Dün akşam saat 18.50 sıralarında merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak’ta meydana gele olayda kimliği belirsiz kişi ya da kişiler aralarında kadınların da bulunduğu aynı aileden 7 kişiyi öldürdü. Silahlı saldırı sonrası Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu’nun cesetleri bulundu. Saldırının ardından evin de ateşe verildiği belirtildi. İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürdü.

12 Mayıs’ta Kürt kökenli oldukları gerekçesiyle aileye yapılan saldırıyla ilgili 7 kişinin tutuklandığı, ancak daha sonra tahliye edildiği kaydedildi. AKP hükumetinden ise olayın ırkçı saldırı olmadığı yönünde açıklamalar geldi. Türkiye’yi karıştırma planının bir parçası olduğu iddia edilen saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bunun Türk-Kürt meselesiyle ilgili herhangi bir tarafı sözkonusu değildir” açıklaması yaptı.

BAŞSAVCILIK: OLAYI GERÇEKLEŞTİREN YAKALANAMADI

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ise katliam ile ilgili açıklamasında, “Aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak aralarında olayı gerçekleştiren ve halen yakalama çalışmaları devam eden şüpheli dışında 10 kişi gözaltına alınmış olup adli işlemler devam etmektedir. Olayın iki komşu aile arasında 11 yıldır devam eden anlaşmazlık ve husumetten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Eylemin ırkçı nefret saikiyle işlendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerini kullandı.

19 KURŞUN SIKILMIŞ

Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre ise katledilen ailenin akrabası Erol Şan 7 kişiye toplamda 19 kurşun sıkıldığını söyledi. Erol Şan yaşananları şöyle aktardı: “Dün akşam 6-7 sıralarında yaşandı. Kaç kişi olduklarını şu an bilemiyoruz. Kamera kayıtları alındı, kaç kişi olduklarını tahmin edemiyoruz. Toplamda 19 kurşun sıkılmış, kafalarına sıkılmış, durum çok acı. İnsanlar kavga dövüş eder ama gidip içerde bir aileyi yok etmek gerçekten çok vahimdir acıdır. Çok büyük bir acı çekiyoruz.”

HEPSİNİN BAŞINA ATEŞ EDİLMİŞ

Katliamın korkunç detayları anlatmaya deva eden Şan, “Barış ve Yaşar abi ile avukatın yanındaydık saat 5 buçuk civarında avukatın yanından ayrılıp eve gidiyorlar. Bunlar eve girdikten sonra katliam gerçekleşti. Benim tahminim takip edildiler. Kamerada tespit edilmiş, içeriye giriyor, Yaşar abi ile tokalaşıyor. Daha sonra geliyor arabanın içerisinde bir bidon benzin sol eline alıyor. Silahı da gömleğinin altına koyarak Yaşar abiye 5 kurşun saydırıyor. İlk kurşun Yaşar abiye. Sonra diğer çocuklara sıkmış. Hepsinin mutlaka başına sıkmış” dedi.

Konya Emniyet Müdürü Engin Dinç.

EMNİYET MÜDÜRÜ ENGİN DİNÇ AYRINTISI

Konya’da 7 kişilik bir ailenin daha önce defalarca saldırıya uğramasına rağmen silahlı saldırıda katledilmesi, polisin ihmalini ve yetersiz önlemleri gündeme getirdi. Olaya ilişkin “polisin görevini yapmaması nedeniyle katliama yol verdiği” iddiası en çok tartışılan konulardan biri oldu. Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi gözleri Konya Emniyet Müdürü Engin Dinç’e çevirdi.

Hrant Dink cinayeti nedeniyle yargılanan Dinç, 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Garı önünde IŞİD’in düzenlediği saldırıda da ihmali nedeniyle gündeme gelmişti.

DİNK DAVASINDA ZAMANAŞIMINDAN KURTULDU

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, kendisine ait twitter hesabından Enginç Dinç’e dikkat çekerek, “Şu an Konya İl Emniyet Müdürü olan Engin Dinç, Hrant Dink öldürüldüğünde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü’ydü. Dink davasında ‘ihmali davranışla öldürme’ suçundan beraat, ‘kamu görevini ihmal’ suçundan hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi kararı verilmişti” ifadelerini kullandı.

IŞİD İSTİHBARATINI BEKLETTİ

10 Ekim 2015 Ankara Tren Garı Katliamı’na ilişkin patlama sabahı gönderilen istihbaratın altında Hrant Dink suikastine ilişkin istihbaratı saklamakla suçlanan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in imzası bulunuyordu. Gar katliamına ilişkin müfettiş raporlarında 8 Ekim 2015 tarihinde elde edilen ve bombacının isminin dahi yer aldığı istihbarat yazısının, patlamanın yaşandığı 10 Ekim sabahı Terörle Mücadele Şube Müdürlükleri’ne gönderildiği ortaya çıkmıştı. Ancak istihbaratın bombalı saldırıdan 3 saat 44 dakika sonra ilgili müdürlüklere ulaştığı iddia edilmişti.

AİHM hükumete sordu: Türkiye’de dini sohbete katılmak suç mu?

Konya’daki ırkçı saldırı göz göre göre geldi: Neden tedbir alınmadı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder