29 Temmuz 2021 Perşembe

Türkiye ucuz işçilikte Çin’i geride bıraktı: Şimdi rakip Bangladeş

Türkiye, Afgan ve Suriyeli mülteciler nedeniyle dünyanın en ucuz iş güçlerinden birine sahip oldu. Aylık 1000 TL’ye (115 dolar) çalışan mültecilerle Çin’i bile geride bırakan Türkiye’nin şimdiki rakibi ise 95 dolarla dünyanın en düşük asgari ücretinin bulunduğu Bangladeş. 

BOLD – AKP’lilerin “mülteciler giderse ekonomi çöker” söylemlerinin nedeni belli oldu. Dünyada ucuz iş gücü ile nitelendirilen Çin’de ortalama aylık ücret 220 dolar civarında iken, mülteciler sayesinde bu rakam Türkiye’de 120 dolara kadar geriledi. Resmi asgari ücretin 330 dolar seviyesinde seyrettiği Türkiye’de mülteciler sayesinde 115 dolara (1000 TL) çalıştırılacak işçi bulunabiliyor.

MÜLTECİLER GİDERSE EKONOMİ ÇÖKER

AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Suriyeli göçmenler için “kader ve imtihan” yorumu yapıp, “Çok önemli bazı yerlerden Suriyelileri bir çekin, Suriyeliler bir gitsin ülke ekonomisi çöker” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de mültecilerle ilgili yaptığı açıklamada, “Bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyor; boşuna popülizm yapmayın, gönderemezsiniz” diye konuştu.

SANAYİCİ GÜNDE 20-30 TL’YE ÇALIŞACAK VARKEN NEDEN MAAŞ ÖDESİN Kİ?
  • Özhaseki ekonomiyi ne hale getirdiklerini kabul etmiş. 2 3 yılı tutabilmek için Türkiye’nin geleceğini bitirmek çok doğru karar şey ama dimi sanayi ayakta duruyor 1500tl maaş vererek.
  • Sanayiyi değil gözünü para hırsı bürümüş aç gözlü doymak bilmeyen patronları ayakta tutuyor. Karın tokluğuna ve günde 20-30 liraya adam varken neden maaş+SGK ödesin ki ??
  • Yani diyor ki ucuz işçilik ile sanayiyi ayakta tutuyoruz. Yoksa bir işçinin işverene maliyeti maaş +sigorta+yol+yemek+ mesai ile 7.500 TL’yi buluyor. Suriyeliler ile bu rakam 2-3 bine iniyor. Onlar olmasa Sanayi biter diyor.

1 TÜRK YERİNE 3 AFGAN ÇALIŞTIRILIYOR

Arkadaşım sanayide metal işi yapıyor. Ağır sanayi işi. Çalışanların hepsi kaçak Türkmen, Afgan, Suriyeli. 1 tane Türk yok. 1500 TL veriyor, sigorta yapmıyor. Büyük kâr. Bir Türk çalışsa SGK ve maaş derken çok masraflı oluyor. 1 Türk yerine 3 Afgan çalıştırıyor.

 

  • O sanayiciler işçi değil köle bulamıyorlardı, sayenizde buldular. Adana da bir plastik fabrikasında çalışan Suriyeli, 1800 tl maaş alıyor, sgk yok, yol yok, yemek yok, iş güvencesi yok. Yok oğlu yok. Böyle iş gücünü elbet seversiniz.
  • 10 kisi ayni evde kalan, aylık maaş; 1000, 1500 lira ver, yeter abi deyip, günde 15 saat çalışan insanlar mi sanayiyi ayakta tutuyor? Ne Allah dan korkuyorsunuz, ne de kuldan utanıyorsunuz.
MİLLET İNTİHAR ETSE UMURLARINDA DEĞİL

Sosyal medyada büyük tepki çeken AKP’lilerin mültecilerle ilgili söylemlerine yapılan yorumlar, mültecilere verilen maaşları da ortaya çıkardı. İşte Afgan ve Suriyeli mültecilerin aldıkları maaşlarla ilgili yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

  • İkitelli organize sanayi :)) Her yerde sigortasız Suriyeli, Afgan haftada 300-400 TL.’ye çalışıyor. Bizimkiler işsiz kalıyor. Bunlar da bunu ekonomiye faydaları var bizimkiler maaş beğenmiyor diye satıyor.
    Ama millet intihar etse umurlarında olmuyor.

  • Bir sanayinin ayakta kalması için Afgan işçileri günde 12 saat sigortasız ve 1500 lira maaş ile sömürmesi gerekiyor ise o sanayinin batması herkes için, ekonomi için de en iyi olanıdır. Yoksa sağlıklı ve işçi haklarını tam ödeyen sanayi de batacak.
  • Sanayi sitelerini denetler misiniz? Asgari ücretin altında maaş + sigortasız.

 

Türkiye’ye ne kadar Afgan mülteci geldi? Zeytinburnu’ndaki üniformalılar kim?

Türkiye ucuz işçilikte Çin’i geride bıraktı: Şimdi rakip Bangladeş yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder