26 Temmuz 2021 Pazartesi

AB, Türkiye’ye Afgan mülteciler için ‘yeni yardım paketi’ sözünden çark etti

AB, 2024 yılına kadar Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için ek 3,5 milyar euro kaynak ayrıldığını açıklamıştı. Afganistan’dan Türkiye’ye ve batıya doğru göçün hızlanması sonrası Reuters haber ajansına konuşan AB yetkilileri, Afganistan için yeni bir mali yardımın mevcut paketten ayrı olacağını açıkladı. Ancak AB yetkilileri bu sözlerinden bir gün sonra çark etti.

BOLD ANALİZ – Suriyeli mülteci akınından sonra Türkiye şimdi de Afganistan’daki iç savaştan kaçanların akınına uğruyor. Çatışmaların şiddetlendiği ülkeden kaçan kişilerden her gün 1000 civarında Afganlının Türkiye’ye giriş yaptığı konuşuluyor.

15 Haziran’da Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği (AB) zirvesinde üye ülkelerin liderleri Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye 2024 yılına kadar ek 3,5 milyar euro kaynak ayırma kararı almışlardı. Ancak yeni mülteci akını yapılacak yardımın miktarını ve Afgan mülteciler için yeni yardım konusunu tartışmaya açtı.

Hafta sonunda Reuters haber ajansına konuşan ve isimleri açıklanmayan iki AB yetkilisi ve konuya yakın bir diplomat, Türkiye’ye Afgan mülteciler için yeni bir yardım paketinin söz konusu olduğunu ve bu paketin 3,5 milyar euroluk paketten ayrı olacağını ifade ettiler.

Reuters Haber Ajansı’nı kaynak gösteren Deutsche Welle Türkçe’nin de yer verdiği haberde yeni yardım paketi şu şekilde ifade edildi:

“Reuters haber ajansı, AB’nin göç akınını sınırlandırabilmek üzere Afganistan ve Afganistan’a komşu ülkeler için yeni bir mali yardım paketi planladığını bildirdi.

Ajansa konuşan ve isimleri açıklanmayan iki AB yetkilisi ve konuya yakın bir diplomat, henüz hazırlık aşamasındaki planın Afganistan, Pakistan ve bölge ülkelerine mali yardımların artırılmasını içerdiğini kaydetti…

AB yetkilileri, 2016’daki mülteci mutabakatıyla Suriyeli sığınmacıları barındıran Türkiye’nin Afgan sığınmacı ve göçmenlerin barındırılmasında da rol oynayabileceği üzerinde durulduğunu kaydetti. AB’nin Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye 2024 yılına kadar ödenmek üzere ek 3,5 milyar euro kaynak ayırdığına işaret eden AB kaynakları, Afganistan için yeni bir mali yardımın mevcut paketten ayrı olacağını belirtti.”

YENİ YARDIM PAKETİ SÖZÜNÜ EURONEWS YALANLADI

Reuters’in Afgan mülteciler için Türkiye’ye 3,5 milyar euroluk paketten ayrı ve yeni bir yardım paketi hazırlanacağı haberini Euronews, bir gün sonra yalanladı.

“AB, artan Afgan göçü için Türkiye’ye ek bir ödeme yapmayı planlamıyor” başlıklı haberde Avrupa Birliği’nin son dönemde artan Afganistan uyruklu mülteciler nedeniyle Türkiye’ye ek bir ödeme yapmayı planlamadığı belirtildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Geçtiğimiz hafta AB, Taliban örgütünün baskısı ve ekonomik sebeplerle Afganistan’dan kaçan düzensiz göçmenleri durdurmak için Kabil hükümeti ve civardaki komşu ülkelere maddi destek sağlayacağının işaretini vermişti.

Bunun üzerine Türkiye’nin de bu destek paketine dahil edilip edilmeyeceği tartışma konusu oldu.

Euronews Türkçe’ye konuşan AB kaynakları hali hazırda teklif edilmiş olan 3,5 milyar euroluk fonun Türkiye için mülteciler konusunda tek destek paketi olduğunu kaydetti.

Bu desteğin Suriyeli veya Afgan ayrımı yapmadığını belirten AB yetkilisi, bunun tüm mültecileri ve sınır denetimi desteklerini kapsadığını belirterek şu an için AB zirvesinde üzerinde uzlaşılmış olan rakamda değişiklik yapılmasının gündemde olmadığını aktardı.”

Yaklaşık dört milyondan fazla sığınmacı ile dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de AKP hükumeti, bugüne kadar sığınmacılar için 40 milyar dolardan fazla para harcadığını söylüyor.

AB’ye Avusturya’dan çağrı: Afgan mülteciler için doğru tercih Türkiye!

AB, Türkiye’ye Afgan mülteciler için ‘yeni yardım paketi’ sözünden çark etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder