28 Temmuz 2021 Çarşamba

Türkiye’ye ne kadar Afgan mülteci geldi? Zeytinburnu’ndaki üniformalılar kim?

Türkiye Afgan sığınmacılar üzerinden mülteci konusunu tartışmaya devam ediyor. Tanju Özcan’ın açıklamalarının yankıları sürerken Kılıçdaroğlu da sözlerinin arkasında olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Kurtuluş Savaşın’da Afganların bileziklerini gönderdiğini iddia ederek tartışmaya dahil oldu. Tüm bu tartışmalara neden olan Afgan göçmenlerle ilgili veriler ne söylüyor? Yıllara göre gelen  Afgan mülteci sayısı kaç? Bu yılın ilk 7 ayında kaç mülteci geldi, kaçı engellendi. Eylül ayında beklenen büyük kaçıştan Türkiye nasıl etkilenir?

BOLD – Afgan mültecilerin Türkiye’ye akın akın geldiğine ilişkin Doğu sınırında çekilen görüntülerin ardından başlayan mülteci tartışması hızla devam ediyor.

Tartışmalar bazı siyasilerin açıklamalarıyla da mülteci karşıtlığına dönüştü. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın zam açıklamalarının ardında çok sayıda eleştirinin yanında destek de aldığı görüldü.

KILIÇDAROĞLU: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, mülteci tartışmalarıyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, mülteci tartışmaları hakkında daha önce söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti.

25 Temmuz’da yayınladığı video klibi alıntılayarak yeniden paylaşan Kılıçdaroğlu, bugün şu açıklamayı yaptı: “Ben ne mültecilerin sömürülmesine ne de güzel ülkemizin emperyalistlerin mülteci hapishanesine dönüştürülmesine razıyım! O demiş, bu söylenmiş önemli değil. Bu videoda gayet net belirttiğim gibi, çok kararlıyım. Sevgili halkım müsterih ol, 2 yılda çözülecek bu mesele, çözeceğim!”

SİZ DE BİLEZİKLERİNİZİ GÖNDERİN

Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kurtuluş Savaşı’nı kastederek, Afganların Türkiye’nin zor günlerinde bileziklerini gönderdiklerini söyledi. Soylu’ya tepkiler gecikmedi.

Soylu’ya en ağır eleştirilerden biri gazeteci Şirin Payzın’dan geldi. Payzın, “Atmanın sınırı yok tabii.. Madem öyle Afganistan’dan insanlar göç etmek zorunda kalmadan bu sefer siz bilezikleri gönderin ?? Hatta Venezuela’ya maske yardımı götürenler yardımcı oluverirler” dedi.

Sosyal medyada hemen her gün mültecilere yönelik olumsuz çok sayıda görüntü ve fotoğraf da dolaşıma sokuluyor. Dün tekbirle denize giren mültecileri videosunun ardından bugün de Zeytinburnu sahilinde askeri üniformayla dolaşan çok sayıda Afganlı mültecinin görüntüsü viral oldu.

TÜRKİYE’YE KAÇ AFGAN GİRDİ

Tüm bu tartışmaya neden olan Afganlılarla ilgili Göç İdaresinin güncel veriler şöyle: 2014 yılında 12 bin civarı olan Afgan mülteci sayısı 2019’da 200 bine çıktı. Pandeminin yaşandığı geçen sene ise bu sayı 50 bine geriledi.

7 Temmuz itibariyle bu yıl yakalanan toplam düzensiz göçmen sayısı 62 bin 687. Afganlar, 25 bin 643 ile bu kişiler arasındaki ilk grubu oluşturuyor.

Bununla birlikte yakalanmayan ya da genel olarak herhangi bir resmi kaydı bulunmayan düzensiz göçmenlerin sayısı bilinmiyor.

34 BİN MÜLTECİNİN GİRİŞİ ENGELLENDİ

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada ise düzensiz göçü engellemeye yönelik faaliyetler kapsamında Türkiye-İran sınırında yıl içinde 27 bin 230 Afgan göçmen yakalandı, 34 bin 308 kişinin ise yasadışı yollarla girişinin engellendi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Afganları sırasıyla Suriye, Pakistan, Özbekistan, Irak, Bangladeş, Türkmenistan, İran, Somali ve Filistin’den gelenler takip ediyor.

ABD 11 Eylül’e kadar Afganistan’dan çekilmeyi planlıyor. Taliban ise ülkede kontrol ettiği yer sayısını arttırıyor. Taliban’ın bulunduğu yerlerde de çatışmalar şiddetleniyor.

Eylül ayından itibaren ülkeden yeni bir kaçış dalgasının başlayabileceği uyarıları yapılıyor.

Gammazlama rekoru: Listede siz de olabilirsiniz

Türkiye’ye ne kadar Afgan mülteci geldi? Zeytinburnu’ndaki üniformalılar kim? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder