28 Temmuz 2021 Çarşamba

Rusya’dan gelen 400 bin doz aşı kayıp

Türkiye’nin Rusya’dan getirdiği 400 bin doz SputnikV aşısı kayıplara karıştı. Haziran ayının başında gelen Rus aşılarının neden kullanılmadığına dair Sağlık Bakanlığı açıklama yapmıyor.

BOLD – Dünya gazetesi yazarı Yasemin Salih, ‘Rusya’dan gelen 400 bin doz SputnikV nerede?’ başlıklı yazı kaleme aldı. Sağlık Bakanlığı’nın, SputnikV’i geliştiren Rus Gamaleya Enstitüsü ile altı ayda 50 milyon doz aşının Türkiye’ye gelmesi için anlaşma imzalandığını hatırlattı.

RUS AŞILARI KULLANILMIYOR

Türkiye’nin aşıya Nisan ayında acil kullanım onayı verdiğini kaydeden Salih, “SputnikV’te tam bir muamma söz konusu. Türkiy İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan da analiz sürecinde olduğu bilinen Rus aşısından ses seda yok. Aşının Türkiye’de satış, dağıtım, üretim dahil tüm haklarını alan Viscoran İlaç Sanayi de sürecin akıbeti hakkında sessizliğini koruyor. Viscoran İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, DÜNYA’nın aşının uygulanma zamanına ilişkin sorularını yanıtlarken, “Henüz bizlere de bir açıklama yapılmadı” ifadelerini kullandı. 400 bin dozluk aşının Viscoran’dan bağımsız olarak Türkiye’ye geldiğini belirten Oran, “Neden kullanılmadığını bilmiyoruz” dedi” diye yazdı.

DELTA VARYANTINA KARŞI ETKİSİZ Mİ?

Sağlık Bakanlığı’nın da Rus aşılarıyla ilgili soruları cevaplamadığını kaydeden Salih, ‘Rusya menşeli Sputnik V aşısının ilk sevkıyatını taşıyan uçak, 19 Haziran’da Ankara Esenboğa Havaalanı’na inmişti. Aşılar Sağlık Bakanlığı Halka Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne sevk edilmiş ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, gelen sevkiyatın içinden rastgele dozlar alarak kontroller yapacağını duyurmuştu. Aşının uygulanmaması akıllara “SputnikV, delta varyantına karşı etkili değil mi?” sorusunu getiriyor” bilgisini verdi.

Mültecilere suyu çok gören Bolu Belediye Başkanı Özcan’a soruşturma

Rusya’dan gelen 400 bin doz aşı kayıp yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder