28 Temmuz 2021 Çarşamba

Erdoğan’ın gözü Angola’nın elmas ve petrolünde mi?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı João Manuel Gonçalves Laurenço ile yaptığı basın toplantısında “Angola rastgele bir ülke değil” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın Venezuela’dan sonra zengin petrol ve elmas yataklarıyla meşhur Angola’ya ilgisi dikkat çekti.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı João Manuel Gonçalves Laurenço ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan’ın yaptığı “Geleceğe yönelik atacağımız adımlarda Angola rastgele bir ülke değil” açıklaması Angola’nın elmas ve petrol yataklarını akıllara getirdi.

ERDOĞAN MEHMET CENGİZ VE DİĞER İŞADAMLARINI ANGOLA’YA GÖTÜRÜYOR

BM Genel Kurulu’ndan sonra iade-i ziyarette bulunmak üzere Angola’ya bir grup iş adamıyla gideceklerini belirten Erdoğan, “İstiyoruz ki üst düzey ziyaretleri de başlatmış olalım. Ticaret hacmimiz 176 milyon dolar. Bu iki güçlü ülke için bu ticaret hacmi çok ama çok hafif” dedi. Geleceğe yönelik atacakları adımlarda Angola’nın rastgele seçilmiş bir ülke olmadığının altını çizen Erdoğan, “Müşterek yapılabilecek çok şey var. Yarın kendileri işadamlarımızla bir araya gelecekler. Altyapı üstyapıya yönelik birçok konuyu muhataplarıyla görüşecekler” dedi.

ANGOLA NEREDE?

Afrika’nın batı kesimlerinde yer alan Angola’nın sahip olduğu 1.246.700 kilometre kare toprak ile dünyada en büyük 23. ülke konumunda. 33 milyon nüfuslu ülkede nüfusun yarısından fazlası Hristiyan dinine mensup. Angola’da nüfusun geriye kalan yarıya yakın kısmı ise yerel dinlere inanıyor. Ülkede Müslüman nüfus ise neredeyse yok denecek kadar az. 114,2 milyar dolar Gayri safi yurt içi hasıla ile Afrika kıtasının Güney Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya’dan sonra üçüncü büyük ekonomisi konumundaki Angola’da, nüfusun büyük çoğunluğu açlık sınırında yaşıyor.

PETROL VE ELMAS ZENGİNİ

Angola geniş petrol rezervlerine sahip bir ülke konumundadır. Bunun haricinde ülkenin kuzeydoğu kesimlerinde yer alan maden ocaklarında elmas ve mineral çıkartılmaktadır. Ülkenin sahip olduğu doğal yeraltı zenginlikleri Angola’yı Afrika’nın en zengin ülkelerinden biri konumuna getirmektedir. Angola, Nijerya’dan sonra Afrika’nın en büyük ikinci petrol üretimi ve ihracatı gerçekleştiren ülkesi konumunda. Ülkenin ihracattan elde ettiği gelirlerin yüzde 98’i ile Angola’nın Gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 70’ini petrol ticareti oluşturuyor.

Tekbirle denize giren Suriyeliler ve mülteci tartışması: Provokasyon havası var

Erdoğan’ın gözü Angola’nın elmas ve petrolünde mi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder