26 Temmuz 2021 Pazartesi

Odatv fitili ateşledi: AKP’nin adım adım sansür planı

Muhaliflere yönelik saldırı, ölü tehdidi ve ardından gelen hapis cezası öngören kanun teklifi, hükumetin yeni bir sansür çalışması içerisinde olduğu görüşünü güçlendirdi. Ali Özkaya, sosyal medyada dezenformasyon yayanlara 5 yıla kadar hapis cezası öngören yeni kanun çalışması hakkında konuştu, vatandaştan “Tarih böyle ikiyüzlülük görmedi” tepkisi geldi.

BOLD – Geçtiğimiz hafta gazeteci Erk Acarer’e Berlin’deki evinde yapılan bıçaklı saldırı ve sonrasında basına düşen muhalif gazeteci ölüm listesi çokça tartışıldı.

Bu iki olay yurtdışında bile muhalif basının nasıl bir baskı altında olduğunu gözler önüne serdi.

ODATV’DEN ‘FON’ HABERİ

Olaylar unutulmaya yüz tutmuşken Türkiye’deki bazı medya kuruluşlarının ABD’li bir sivil vakıf tarafından fonlandığının ortaya çıkması gündeme oturdu.

Odatv’nin yazdığı ABD’li sivil derneklerden fon alan gazeteciler, AKP yanlısı medyanın hedefi oldu. Gazeteci örgütleri ve gazeteciler ‘fon’ söylemlerinin yeni bir sansüre dönüşmesinden endişeli. Gazeteci Banu Güven ise fon söylemlerinin iktidarın ekmeğine yağ sürdüğünü belirtti.

HÜKUMET HAREKETE GEÇTİ

Gazeteci Adem Yavuz Arslan ise , Oda TV’nin başlattığı tartışmaya Fahrettin Altun ve RTÜK’ün de katıldığını hatırlatarak “Yandaş medya hep birlikte ‘5. kol faaliyeti yapılıyor’ diye ayağa kalktı” dedi. Arslan, ‘fondaş medya’ meselesinin ne olduğunu ve hazırlanan sansür yasası ile Oda TV haberinin ilgisini anlattı.

‘Fon’ söylemlerinin sansüre evrilmesi gündemdeyken Saray’dan beklenmedik bir hamle daha geldi.

HAPİS CEZASI

AKP Afyon Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, “Sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli” önerisini yaptı.

Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış’ın haberine göre, AKP Ekim ayında hapis cezası öngören kanunu Meclis gündemine getirmeyi planlıyor.

Konunun sansürle ilgisi olmadığını savunan Özkaya, “Daha önce de sosyal medya ile ilgili bir kanun çalışması yapmıştık. O zaman da aynı tartışmalar yaşandı, ‘sansür’ denildi fakat niyetin sansür olmadığı görüldü. Pek çok AB ülkesi Türkiye ile aynı tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, normal hayatta suç olan sosyal medyada da suç fakat fake hesaplar nedeniyle suçla etkin mücadele yapılamıyor. Bu çözülmeli, herkesin kimliği bilinmeli. Sosyal medyada bir yalan haberi ya da terör suçunu, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor” dedi.

TARİH BÖYLE İKİYÜZLÜLÜK GÖRMEDİ

AKP’nin hapis cezası hamlesi sosyal medyada tepki topladı. Bir sosyal medya kullanıcısı AKP yanlısı medyanın söylemlerine atıfta bulunarak yeni kanun hakkında “Tarih böyle ikiyüzlülük görmedi” yorumunda bulundu.

AKP’ye erişim engeli yetmedi sosyal medyaya hapis cezası geliyor

Odatv fitili ateşledi: AKP’nin adım adım sansür planı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder