30 Temmuz 2021 Cuma

Erdoğan’ın uçak filosu ABD Başkanında bile yok

Türkiye’nin sadece 3 yangın söndürme uçağı olduğunu ortaya çıkması AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçak filosunu tartışmaya açtı. 19 yıllık AKP iktidarının Cumhurbaşkanlığı ve bakanlar için aldığı VIP uçak ve helikopter filosu milyar doları buluyor. ABD başkanları bile böyle bir filoya sahip değil. Ayrıca sadece Katar’dan alınan uçaktan vazgeçilseydi 11 yangın söndürme uçağı alınabiliyordu.

BOLD ANALİZ – İçerisinde döşeme ve özel hiçbir donanım gerektirmediği için oldukça ucuz olan yangın söndürme uçak ve helikopterleri satın alıp Türk Hava Kurumu’nun filosuna katmayan, hatta mevcutları da bakımsızlıktan çürüten AKP hükumetinin, cumhurbaşkanı ve bakanlar için aldığı dünyanın en gelişmiş ve süper lüks donanımlı uçakları dudak uçuklatıyor.

Rahatlıkla söylenebilir ki ABD başkanları bile böyle bir uçak filosuna sahip değil. Ayrıca Erdoğan’ın Katar’dan 400 milyon dolara aldığı Boeing 747 ile şu an Akdeniz çevresindeki birçok ülkenin kullandığı yüksek kapasiteli 11 yangın söndürme uçağı alınabiliyor.

ABD BAŞKANLARININ VIP UÇAK FİLOSU

ABD hükumetinin VIP uçak filosunda askeri uçaklar hariç 4 uçak bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden ‘Air Force One’a binerken

ABD’de başkanlarının kullandığı uçağa ‘Air Force One’ adı veriliyor. Amerikan başkanlarının 2 adet Boeing 747-200B modelinden modifiye edilerek özel olarak dizayn edilmiş ve Boeing VC-25 olarak adlandırılan büyük gövdeli ve ultra uzun menzilli uçağı bulunuyor.

Air Force One

Ayrıca başkan yardımcılarının, dışişleri bakanının ve diğer hükumet üyelerinin kullandığı Boeing 757 modelinden modifiye edilerek özel olarak dizayn edilmiş ve Boeing C-32A olarak adlandırılan 2 adet büyük gövdeli uçağı bulunuyor. Bu 2 motorlu uçak ultra uzun menzilli olarak kabul edilmiyor ve dünyadaki bazı noktalara uçarken bir havaalanına inerek yakıt ikmali yapmak zorunda kalıyor.

John Kerry, binlerce kilometre uzaktaki Ortadoğu ziyaretine ofise dönüştürdüğü askeri kargo uçağı ile gitmişti

ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, 2014 yılı Eylül ayında Irak, Ürdün ve Türkiye’ye gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında askeri kargo uçağı kullanmak zorunda kalmış. Fotoğrafları basına yansımıştı.

TÜRKİYE’NİN MİLYAR DOLARLIK VIP UÇAK FİLOSU

ABD başkanlarının büyük gövdeli ve ultra uzun menzilli, yani kalktığında dünyanın herhangi bir noktasına uçabilecek 2 tane uçağı bulunuyor. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı kategoride değerlendirilebilecek 3 uçağı bulunuyor.

Erdoğan’ın bu kategoride 2018 yılına kadar 2 uçağı bulunurken, Katar’dan 3 yıl önce aynı kategoride ultra lüks döşenmiş 400 milyon dolarlık bir uçak daha aldı.

AKP hükumeti o dönemde uçağın Katar tarafından hibe edildiğini iddia ederken, CHP milletvekilleri 400 milyon dolar değerindeki uçağın satın alındığını ortaya çıkarmıştı.

Ayrıca Erdoğan’ın iş jeti kategorisinde küçük gövdeli ve ultra uzun menzilli 3 adet Gulfstream G-550 uçağı bulunuyor. Yani Erdoğan’ın filosunda toplamda 6 adet ultra uzun menzilli uçak bulunuyor .

İŞTE ERDOĞAN’IN VIP UÇAK FİLOSU

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve bakanların kullanımında kaç uçağın bulunduğu açıklanmıyor. Hiçbir resmi makam konuyu üzerine almak istemiyor. Açık kaynaklara göre ise VIP Filo havuzunda 13 uçak var.

VIP Filosundaki uçaklar, Türk Hava Yolları VIP Filo Başkanlığı tarafından yönetiliyor. Uçakların bakımından, görevlendirilecek pilotların ve kabin ekibinin koordinasyonuna kadar her şeyiyle VIP Filo Başkanlığı ilgileniyor.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA KONUŞLU

Bu filo ağırlıklı olarak, 2019 yılında eşi görülmemiş şekilde en üst standartlardaki iki pisti kırılarak üzerine hastane inşa edilen Atatürk Havalimanı’nda konuşlu. Atatürk Havalimanı neredeyse bu havuzdaki uçaklar için kapatılmış durumda. Halen bu havuzdaki uçaklar dışında kargo uçakları ve özel jetler bu meydanı kullanabiliyor.

BÜYÜK GÖVDELİ, ULTRA UZUN MENZİLLİ 3 UÇAK BULUNUYOR

Katar’dan alınan Boeing 747-800 model uçak

VIP Filosu’ndaki en büyük uçaklardan birisi Katar’ın hediye ettiği söylenen ancak satın alındığı ortaya çıkan Boeing 747-8.

Katar’dan alınan uçağın iç dizaynı

Katar Emiri’nin özel dizayn ettirdiği 4 motorlu uçak dünyanın en geniş gövdeli uçaklarından biri. Uçuş menzili 14 bin 320 kilometre. Türkiye almadan önce Katar hükumetinin uçağı 400 milyon dolara satışa çıkardığı ortaya çıkmıştı.

Şunu hatırlatmakta da fayda var bu uçak alınmadan önce AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın VIP uçak filosunda aynı işlevi görebilecek, geniş gövdeli ve ultra uzun menzilli 2 uçak daha bulunuyordu.

Tunus’tan alınan Airbus A-340 model uçak

Bunlardan birisi Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali’nin lüks tüketim firması Louis Vuitton’a iç dizaynını yaptırdığı Airbus A 340-541 model uçağı. Bu uçak da 4 motorlu ve dünyanın en uzun menzilli uçağı olarak kabul ediliyor. Bu uçağın uçuş menzili 16 bin 670 kilometre.

Tunustan alınan Airbus A340-541 model uçağın iç dizaynı devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali tarafından lüks tüketim firması Louis Vuitton’a yaptırılmış

Diğeri ise Airbus A330-200 Prestige model uçak. 2011 yılında fabrikadan sıfır olarak alındıktan sonda ABD’de Gore Design şirketinde modifikasyon işlemleri yapılan uçak 2014’te teslim alındı. 90 yolcu kapasiteli olarak tasarlanan uçakta cep telefonuyla konuşulabilecek sistemler kuruldu. İçinde televizyonlu çalışma odası ile birlikte bir de yatak odası bulunan uçağın orta bölümü de toplantı salonu olarak planlandı.

Airbus’tan sıfır olarak alınan A-330

Bu uçak da büyük gövdeli ve ultra uzun menzilli bir uçak. 13 bin 450 kilometre uçuş menzili ile Türkiye’den kalktığında neredeyse dünyadaki bütün noktalara yakıt ikmali yapmadan uçabiliyor.

VIP FİLODAKİ ULTRA UZUN MENZİLLİ İŞ JETLERİ

Gulfstream G-550 ultra uzun menzilli iş jeti

Cumhurbaşkanlığı’nın VIP Filosun’da eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde alınan bir adet Gulfstream G-550 uçak bulunuyordu. Ancak Erdoğan döneminde bu filoya 2 adet daha Gulfstream G-550 uçak katıldı.

Bu uçaklar da dünyanın en çok tercih edilen iş jetleri arasında yer alıyor. 12 bin 500 kilometrelik uçuş menzili ile Gulfstream G-550 iş jeti, İstanbul’dan kalktığında rahatlıkla ABD’nin batı yakasındaki Los Angeles’e uçabiliyor.

BÜYÜK GÖVDELİ DİĞER UÇAKLAR

Filoda 2 adet Airbus A-319 ile bir adet Airbus A-318 bulunuyor.

2000 model olan ve İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından bir dönem kullanılan Airbus A-319 model uçak 2005’te İtalya Hava Kuvvetleri’nden alındı. Uçağın kabini daha sonra özel olarak donatıldı.

Filoda 2009 model başka bir Airbus A-319 model uçak daha bulunuyor. Uçak 28 yolcu kapasiteli tasarlandı. Uçakta 1 adette suit mevcut. Ek yakıt tankları sayesinde 7 bin 600 km havada kalabiliyor.

Daha önce Ürdün Devleti’ne ait olan Airbus A-318 model uçak, 2018 yılında alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan uçak, yeni İstanbul Havalimanı’na inen ilk uçak oldu.

DİĞER İŞ JETLERİ

Küçük boyutlu iş jetleri arasında Özal döneminde alınan bir adet Gulfstream G-450 yer alıyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bünyesinde kalibrasyon uçağı olarak kullanıldıktan sonra kabinleri modifiye edilen, 8 koltuklu 2 adet Cesna Ciatiton V de VIP filonun küçük iş jeti kategorisindeki uçakları arasında bulunuyor.

VIP Filo’daki diğer iş jeti kategorisindeki uçak ise Bombardier Challenger 850 model uçak.

Filoda, 3 adet de Amerikan Sikorsky yapımı S-92 helikopter bulunuyor.

Devletin sahibi olduğu özel uçaklar elbette VIP Filo’dakilerle sınırlı değil. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Başkanlığı’nın elinde de özel uçaklar bulunuyor.

Trabzon Havalimanındaki 3 bakana ait 3 ayrı özel uçak

ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, binlerce kilometre uzaktaki Ortadoğu ziyaretine özel uçak bulamadığı için askeri kargo uçağı ile giderken geçtiğimiz haftalarda Ankara’dan bir saat mesafedeki Rize’deki sel felaketi bölgesine 3 ayrı bakanın 3 özel uçakla gitmesi tepki çekmişti.

UÇAKLARIN DEĞERİ NE KADAR?

Uçakların satış fiyatları müşteri ve satıcı arasında gizli olduğu için bilinmiyor. Ancak bazı satışlar sırasında bu fiyatlar basına sızabiliyor.

Ultra uzun menzilli ve büyük gövdeli uçakların fiyatı yüz milyonlarca dolar değerinde. Örneğin Katar’dan alınan özel dizayn edilmiş Boeing 747-800’ün değerinin 400 milyon dolar olduğu ortaya çıkmıştı.

Yine Tunus’tan alınan Airbus A-340’ın ve fabrikadan sıfır olarak satın alınan Airbus A-330’un değerinin birkaç yüz milyon dolar olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Türkiye’nin VIP uçak filosunda 3 adet bulunan Gulfstream G-550 iş jetinin herbirinin değerinin de 40 milyon doların üstünde olduğu biliniyor.

Ayrıca Airbus A-319 ve Airbus A-318 model özel dizayn edilmiş uçakların herbirinin değerinin de yüz milyon dolara yakın olduğu söylenebilir.

BİR YANGIN SÖNDÜRMA UÇAĞININ FİYATI NE KADAR?

Türk Hava Kurumu’na ait 3 adet uçurulabilir yangın söndürme uçağı olduğu ortaya çıkmıştı.

Canadair (Bombardier) Superscooper Cl-415 yangın söndürme uçağı

Akdeniz etrafındaki İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkeler genelde Bombardier (eskiden Canadair) tarafından üretilen CL-215 ya da CL-415 model yangın söndürme uçaklarını kullanıyorlar. CL-215 model uçaklar daha eski ve aldığı su kapasitesi daha düşük olanlar.

Daha yüksek su alma kapasitesine sahip ve yeni olan Bombardier (Canadair) CL-415 uçakların yaklaşık maliyeti 35 milyon dolar değerinde. Bu uçaklar deniz veya göle indiklerinde 6 tondan fazla suyu 12 saniye içerisinde doldurup yeniden havalanabiliyor.

Yani filoda aynı işlevi görebilecek ve daha önce alınan 2 uçak varken sadece Katar’dan alınan 400 milyon dolarlık Boeing 787-200 model uçak alınmamış olsaydı Türkiye 11 tane büyük ve yeni yangın söndürme uçağı almış olabilirdi.

Yangınlarda oklar hükumete döndü: Gündem mi değiştirilmek isteniyor?

Erdoğan’ın uçak filosu ABD Başkanında bile yok yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder