29 Temmuz 2021 Perşembe

Aç olan ‘açım’ diye bağırmaz mı?

Ekonomik kriz nedeniyle intiharların arttığı son aylarda AKP’lilerin geçim sıkıntısı ile ilgili skandal açıklamalarına bir yenisi eklendi. AKP’li Yasin Aktay, “Açız maçız’ diyen insanların hiçbirisi aç değil. Aç olan açım diye bağırmaz” dedi. AKP’li Denizli Milletvekili Şahin Tin de daha önce evine kuru ekmek girenlerin aç olmadığını öne sürmüştü.  

BOLD ANALİZ – Birkaç kurumdan maaş alan AKP’lilerin sayısı giderek artarken, AKP halka kuru ekmeği çok görüyor. “Kuru ekmek eve giriyorsa o zaman aç değiller” diyen AKP’li Şahin Tin’in ardından AKP’li Yasin Aktay da aç olanın “açım” demeyeceğini öne sürdü.

“AÇIZ MAÇIZ DİYENLERİN HİÇBİRİSİ AÇ DEĞİL”

AKP’li Yasin Aktay’ın, ekonomik krizin her geçen gün daha da şiddetlendiği, halkın zorunlu gıda maddelerine ulaşmada sıkıntı yaşadığı günümüzde ekonomik sorunlar üzerine kullandığı ifadeler tepki çekti. “Aç olan ‘Açım’ diye bağırmaz” iddiasında bulunan Aktay, Aktay, “Ekonomi konusunda benim kendi kişisel paradigmam biraz daha manevi boyutla irtibatlıdır. Zannetmeyin öyle bugün ‘Açız maçız’ diyen insanların hiçbirisi aç değil. Zaten aç olan ‘Açım’ diye bağırmaz. ‘Açım’ diyenler genellikle bu işin sömürüsünü yapan insanlardır, politize etmeye çalışan insanlardır” dedi.

KURU EKMEK GİRİYORSA AÇ DEĞİLLER

Aktay gibi AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin de evine kuru ekmek girenlerin de aç olmadığını öne sürmüştü. Ekonomik krizin etkilerini Meclis’te anlatan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın “Millet aç, midesine kuru ekmek dışında bir şey girmiyor” ifadelerine AKP’li Tin “O zaman aç değiller” diyerek karşılık vermişti. AKP’li Tin’in reddettiği bu diyalog tutanaklara şu şekilde girdi: “Engin Altay: Millet aç, millet perişan. Evet herkesin midesine bir şey giriyor, kuru ekmek giriyor. Şahin Tin: O zaman aç değiller demek.”

HALK PAZAR ARTIKLARINI TOPLUYOR

Pazardan alışveriş yapacak durumu kalmayan halk, artık evinin ihtiyaçlarını karşılamak için akşamları pazarın dağılmasını bekliyor. ANKA’nın haberleştirdiği bu durum, sosyal medyada da gündem oldu. Görüntülerde pazar atıkları arasından topladığı sebze ve meyveleri evlerine götüren insanlar yer alıyor. Görüntülerde insanların pazar tezgahları arasında çöpe atılmış çürük sebze ve meyveleri topladığı görülüyor.

EKMEK BULAMAYAN MAKARNAYA YÖNELDİ

Ekmeğin kilosu son aylarda yapılan zamlarla birlikte birçok şehirde 7.5 lirayı geçti. Halk artan ekmek fiyatları sonrası ekmek bulamadığı için makarnaya yöneldi. Bir kilo ekmeğin fiyatı 7.5 lira olmasına karşın halk bir kilo makarnayı 3.90 liraya alabiliyor. 5 veya 10 kiloluk paketli alımlarda bu rakam daha da aşağı düşüyor. Halkın makarnaya yöneldiği ile ilgili durum resmi rakamlara da yansıdı. Son yıllarda makarna tüketimi yüzde 25 artarken, kırmızı et tüketimi 30 azaldı.

HALK AÇIM DEMİYOR, İNTİHAR EDİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2002’den bu yana ülke genelinde toplam 4 bin 801 kişi geçim sıkıntısı yüzünden intihar etti. Aynı sebepten intihar edenlerin son 5 yıldaki sayısı da bin 370 kişiye ulaştı. 2018 Ağustos’ta yaşanan kur artışıyla derinleşen ekonomik kriz, sadece son 2 yılda 566 vatandaşı intihara sürükledi. Ülke genelinde ekonomik sebepler yüzünden yaşanan intiharların toplam intiharlar içindeki payı 2018’de yüzde 7.3 iken 2019’da yüzde 9.4’e yükseldi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre sadece işyeri içinde ve/veya işe bağlı olarak intihar edenlerin sayısı 2020’nin ilk 8 ayında 54 kişi oldu.

 

Türkiye ucuz işçilikte Çin’i geride bıraktı: Şimdi rakip Bangladeş

Aç olan ‘açım’ diye bağırmaz mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder