Bangladeş’te binlerce tekstil işçisi düşük ücretleri protesto etmek için 6 Ocak’tan beri grevde.
SoL’un haberine göre; sekizinci gününe giren grevde dün 5 bin işçi başkent Dakka yakındalarındaki giysi fabrikalarının olduğu üretim merkezine giden ana yolu kapattı. Polis işçilere biber gazı, tazyikli su ve coplarla saldırdı.
BİR İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Ülkede aralarında Nike, Adidas, H&M gibi firmalara üretim yapan fabrikaların da olduğu 52 fabrikada iş bırakan tekstil işçilerinin hafta içi gerçekleştirdiği eylemlerde de polis saldırısı sonucu 1 işçi yaşamını yitirdi, en az 20 işçi yaralandı.
ASGARİ ÜCRET 8 BİN TAKKA: 16 BİN TAKKA OLMASINI İSTİYORLAR
2013 yılından bu yana geçen ay ilk kez asgari ücrete zam yapılan ülkede, asgari ücret 5 bin 300 taka’dan (63 $) 8 bin taka’ya (95 $) yükseltilmişti. İşçiler asgari ücretin 16 bin taka’ya (190 $) yükseltilmesini talep ediyor. Bangladeş’te 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarının bile aylık en az 22 bin taka seviyesinde olduğu belirtiliyor.
BİR HAFTA SÜREN EYLEMLERİN ARDINDAN HÜKÜMETTEN REVİZYON
Öte yandan ülkede asgari ücret tarifesi yedi kademeye ayrılıyor. Hükümet bir haftadır süren eylemlerin ardından dün asgari ücret tarifesinde revizyona gitti. 6 kademedeki ücretlerde küçük bir artış yapan hükümet en düşük ücreti alan 7. kademede yer alan işçilerin alacakları asgari ücretteyse bir revizyona gitmedi.
‘PATRONLAR, GREVİ PROVAKE ETMEYE ÇALIŞIYOR’
Tekstil işçileri sendikası lideri Aminul İslam, fabrika sahiplerinin grevi provoke etmek için şiddete başvurduğunu söyledi. AFP’ye konuşan İslam buna karşın işçilerin hiçbir zaman olmadığı kadar birlik halinde olduklarını belirtti. İslam, işçilerin talepleri karşılanana kadar sokakları terk etmeyeceklerini dile getirdi.
PATRONLARDAN ‘FABRİKALARI KAPATIRIZ’ TEHDİDİ’
Patron temsilcisi Bangladeş Giyim İmalatçıları ve İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamadaysa işçiler işe dönmedikleri takdirde tüm fabrikaların kapatılacağı tehdidinde bulunuldu. Birlik başkanı Sıddıkur Rahman “iş yasasına göre çalışma yoksa ödeme de yok” dedi.
DÜNYADA EN DÜŞÜK ÜCRET BANGLADEŞ’TE
Bangladeş geçen yılın rakamlarına göre Çin’den sonra en büyük ikinci giysi ihracatçısı ülke konumunda. Ülkede tekstil sektörünün 2023 yılında 50 milyar dolar büyüklüğe ulaşması planlanıyor ancak Bangladeş’te giyim sektöründe çalışan işçiler, dünyada bu sektörde en az ücreti alan işçiler olmaya devam ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder