3 Eylül 2019 Salı

Afganistan’da ABD ile Taliban anlaştı: 5 bin asker çekilecek

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban ile ‘prensipte’ varılan anlaşma uyarınca, ABD’nin 20 hafta içinde Afganistan’dan 5 bin 400 askerini çekeceğini duyurdu.

BOLD Zalmay Halilzad, Kabil’de anlaşmayla ilgili Afgan liderleri bilgilendirdikten sonra anlaşmanın ayrıntılarını bir Afgan televizyon kanalı ile paylaştı. Halilzad, Afgan Tolo News kanalına verdiği röportajda anlaşmanın Katar’da dokuz defa düzenlenen barış görüşmelerinin sonucu olduğunu söyledi.

Halilzad, anlaşmanın imzalanmadan önce ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanmak zorunda olduğunu vurguladı ve “İlkesel olarak o noktaya ulaştık” dedi. Amerikan askerlerinin çekilmesi karşılığında Taliban da, Afganistan’ı ABD askerleri ve müttefik ülke askerlerini hedef alan saldırıların merkezi olarak kullanmamayı taahhüt ediyor.

Zalmay Halilzad, anlaşmanın uygulanması durumunda ABD’nin beş farklı üsten 135 gün içinde ayrılacağını ve üsleri kapatacağını belirtti. ABD’nin Afganistan’daki mevcut asker sayısı yaklaşık 14 bin. Ayrıca 8 bin civarında da NATO kapsamında diğer ülkelerin askerleri bulunuyor. ABD anlaşma ile birlikte 20 hafta içinde Afganistan’dan 5.400 askerini çekecek.

TALİBAN, ANLAŞMAYI DOĞRULADI

Taliban da anlaşmaya varıldığını doğruladı ve Halilzad’ın paylaştığı ayrıntıların doğru olduğunu duyurdu. Ancak ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin bazı şartlara bağlı olduğu belirtiliyor. Şartlar arasında Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlaması ve ateşkes sağlanması da bulunuyor.

Eşref Gani’nin sözcüsü Sadık Sıddıki Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı’nın Zalmay Halilzad’la bir araya geldiğini, anlaşma taslağının ayrıntılarını inceleyeceğini ve görüşlerini ardından paylaşacağını söyledi. Sözcü Sıddıki, hükümetin, Taliban’ın barışa bağlı kalacağı konusunda teminat beklediğini de söyledi.

Zalmay Halilzad’ın, anlaşma imzalanmadan önce mutabakat sağlamak amacıyla bu hafta başkent Kabil’de bazı Afgan liderlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

UZLAŞMANIN DUYURULDUĞU SAATLERDE PATLAMA

Halilzad’ın röportajı televizyonda yayınlandığı sırada Afganistan’ın başkenti Kabil’de büyük bir patlama meydana geldi. En az 16 sivilin öldüğü ve 100’den fazla sivilin de yaralandığı saldırıyı Taliban üstlendi. Taliban, hedeflerinde yabancı birlikler olduğunu duyurdu.

ABD’nin takipte olduğu İran petrol tankeri Suriye açıklarında bekliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder