6 Eylül 2019 Cuma

Avrupa Birliği Brexit’ten etkilenecek üyeleri için 800 milyon euroluk fon ayırdı

İngiltere ile anlaşmasız bir ayrılığa hazırlanan Avrupa Birliği, bu durumdan en çok etkilenecek ülkelere tahsis edilmek üzere 800 milyon euroluk mali fon oluşturdu.

BOLD – Avrupa Birliği, yardım fonu ile başta Brexit’ten en çok etkilenecek İrlanda, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Danimarka olmak üzere üye ülke ekonomilerinin şoku en az kayıpla atlatmasını hedefliyor.

Avrupa Komisyonu, 27 üyesine bir çağrı yaparak Brexit’in anlaşmasız şekilde gerçekleşmesi ihtimaline karşı hazırlık yapmaları çağrısı yaptı. AB liderleri de 17-18 Ekim’de Brüksel’deki zirvede anlaşmasız Brexit durumunda atılacak adımlara son şeklini verecek.

2 FONDAN YARDIM

Avrupa Komisyonu, yayınladığı açıklamada, anlaşmasız bir Brexit sonrası en çok zarar görecek ülkelere iki ayrı fondan, acil yardım yapılacağını belirtti.

Bunlardan birincisi, doğal afet durumunda üye ülkelere verilmesi öngörülen Avrupa Dayanışma Fonu. Bu fondan 600 milyon Euro’nun Brexit sarsıntısının etkilerini azaltmak için kullanılacağı belirtildi. Bu fon, şirketlere yardım, istihdamı koruma ve Brexit nedeniyle artacak gümrük kontrol ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.

80 milyon euroluk ikinci kaynaksa, küreselleşme nedeniyle işten çıkarılan işçilere yardım edilmesi için ayrılan Avrupa Küreselleşme Uyum Fonundan aktarılacak. Bu fon da Brexit nedeniyle işini kaybeden çalışanlara ve zor duruma düşen şirketlere verilecek.

NİSAN 2020’YE KADAR

Bu fonlar başta İrlanda, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Danimarka olmak üzere, ekonomileri anlaşmasız Brexit’ten en çok etkilenen ülkelere tahsis edilecek.

Brexit fonundan yararlanmak isteyen şirketler, anlaşmasız ayrılık yapıldığı tarihten itibaren 2020’nin Nisan ayına kadar başvuru yapabilecekler.

ANLAŞMASIZ BREXİT ZORLAŞTI

İngiltere, 31 Ekim’de resmi olarak birlikten ayrılacak. Ancak bu hafta içinde İngiliz Avam Kamarasında kabul edilen yasa tasarısı, 31 Ekim tarihine kadar Brexit konusunda bir anlaşma sağlanamazsa Başbakan Boris Johnson AB’den yeni bir erteleme istemek zorunda kalacak. Bu kanunun yasalaşması için teklifin Lordlar Kamarasından da geçmesi gerekiyor.

Avam Kamarasında İngiltere Başbakanı Johnson’a soğuk duş

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder