7 Eylül 2019 Cumartesi

Yerli tohum üretimini yasaklayan AKP’ye ihanet suçlaması

Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, yerli tohum üretimini yasaklayıp piyasayı küresel tohum tekellerine bırakan AKP’yi ihanetle suçladı.

BOLD – MHP eski Grup Başkanvekili Erhan Usta, 2006 yılında yerli tohum üretimini yasaklayan AKP’yi sert şekilde eleştirdi. AKP’nin elde kalan son yerel tohumlar için de tuzak kurduğunu ifade etti.

PİYASA KÜRESEL TEKELLERE BIRAKILDI

Sosyal medya hesabından AKP’nin başlattığı Ata Tohum Projesini eleştiren Usta, “2006 yılında çıkardığı 5555 sayılı Tohumculuk Kanunuyla binlerce yıllık yerel tohumların satışını yasaklayan ve bütün piyasayı küresel tohum tekellerine bırakan AKP hükumeti, yaptığı büyük yanlışı düzeltmek için Ata Tohum Projesi başlatmış” dedi.

SORUMLULAR HESAP VERECEK Mİ?

13 yıl boyunca yerli tohum bitirildikten sonra, 3 Eylül 2019’da çıkarılan yönetmelikle; AKP hükumetinin bütün engellemelerine rağmen elde kalabilen cüzi miktardaki yerel tohum çeşitlerinin devlet adına tescil edilmesi hükmünün getirildiğini hatırlatan Usta, “Bunları kamu malı olarak tanımlıyor. Şimdi soru şu: 13 yıl boyunca Türk tohum piyasasını İsrail başta olmak üzere küresel tekellere teslim ederken aklınız neredeydi? Bu işin sorumluları hesap verecek mi” dedi.

ELDE KALAN TOHUM TÜRLERİNE TUZAK MI KURULUYOR?

Yerel tohumların bitme noktasına getirilmesinin ardından Ata Tohum Projesinin getirildiğini aktaran Usta, “Endişe ise şu: Bu proje ve yönetmelikle elde kalan azıcık yerel tohum türlerine başka bir tuzak mı kuruluyor? Devletin kozmik odasına dahi girilen bir ülkede, bu tohumların güvenliği sağlanabilecek mi” dedi.

KHK’lılara ‘harekete geçin’ çağrısı: “Karşımızda bir hukuk devleti varmışçasına davranmalıyız!”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder