5 Eylül 2019 Perşembe

İşkence suç değil fotoğrafını yayınlamak suç

Halfeti’de 12 Eylül’ü hatırlatan kelepçeli olarak yere yatırılmış sivil insanlara işkence yapanlara dava açılmadı, fotoğrafı tweet atanlar davalık oldu.

BOLD – Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Eşsözcüsü Fatma Kılıçarslan hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” iddiasıyla dava açıldı.

Urfa’nın Halfeti ilçesinde bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışma sonrasında gözaltına alınanlar elleri arkadan kelepçeli şekilde, sokakta yüzüstü yere yatırılmışlardı. Fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşan Kılıçarslan hakkında, 22 Mayıs’ta Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 23 Temmuz’da ifadesi alınan Kılıçarslan hakkında Ankara Batı Asliye 9’uncu Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Kılıçarslan’ın ilk duruşması 9 Ekim’de görülecek.

Savcılık tarafından hazırlanan ve iki sayfadan oluşan iddianamede “yerde elleri arkadan kelepçeli yatan ve başlarında polislerin olduğu fotoğrafı paylaştığı ve paylaşım üzerine ‘Burası Urfa.. açık, seçik işkence yapabilecek kadar kendilerine güveniyorlar’” paylaşımının yapıldığına yer verildi.

12 Eylül’de de benzer biçimde insanlar sokak ortasında yüzüstü yere yatırılmışlardı.

‘BUNA İTİRAZ ETMEZSENİZ DAHA KÖTÜSÜNÜ YAŞARSINIZ’

Halfeti’deki işkence fotoğraflarını paylaşmasından dolayı hakkında dava açılan Kılıçarslan, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada; “Soruşturma kapsamına alınması gerekenler o fotoğrafın oluşmasına neden olan polisler, devlet görevlileri olması gerekirken biz yargılanıyoruz” diyerek, duruma tepki gösterdi.

Açılan dava ile topluma mesaj verilmeye çalışıldığını kaydeden Kılıçarslan, “Aslında bize dava açılarak, topluma sesinizi çıkarırsanız siz de aynı şeylere maruz kalırsınız. Buna itiraz ederseniz daha kötüsünü yaşarsınız. Ses çıkarmayıp, susacaksınız biz istediğimizi yapacağız demek isteniyor” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder