4 Eylül 2019 Çarşamba

Birleşmiş Milletler: Yemen’de tüm taraflar muhtemelen savaş suçu işledi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi için bir rapor hazırlayan Uluslararası Yemen Heyeti, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon başta olmak üzere Yemen’de savaşan tüm tarafların “muhtemelen savaş suçu işlediğini” ve “uluslararası hukukun” açıkça ihlal edildiğini belirtti.

Üç kişilik Uluslararası Yemen Heyeti tarafından hazırlanan 2. raporda Yemen’de işlenen savaş suçlarında ABD, İngiltere ve Fransa’nın da muhtemel suç ortakları olduğu ifade edildi.

BOLD – BM İnsan Hakları Konseyi tarafından Yemen’deki insan hakları ihlallerinin izlenmesi için kurulan 3 kişilik Uluslararası Yemen Heyeti, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında ikinci raporunu açıkladı.

Rapor, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon başta olmak üzere tüm tarafların “muhtemelen savaş suçu işlediğini” ve “uluslararası hukuku” açıkça ihlal ettiğini kaydetti.

Rapora göre Yemen hükümeti, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran destekli Şii Husiler, uluslararası hukuku ihlal ediyor ve taraflar muhtemelen savaş suçu işliyor.

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA MUHTEMEL SAVAŞ SUÇUNUN ORTAKLARI

Heyet raporunda, iç savaşın devam ettiği Yemen’de işlenen savaş suçlarında ABD, İngiltere ve Fransa’nın da suç ortakları olduğunun altını çizdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon “savaş taktiği gereği sivilleri açlığa mahkum etmekle” suçlanırken; bu koalisyona silah satan, istihbarat ve lojistik destek sağlayan Fransa, İngiltere ve ABD de bu suçun muhtemel ortakları olarak kaydedildi.

Batılı ülkelerin silah satışları nedeniyle Yemen’deki savaşın devam ettiği ve uzadığına işaret edilen BM Uluslararası Yemen Heyeti’nin raporunda, Yemen’de savaşın tarafı olan gruplara silah satışının yasaklanması istendi.

Ayrıca raporla birlikte savaş suçu işlediğinden şüphe duyulan kişilerin “gizli bir listesinin” BM İnsan Hakları Yüksek Komiserine sunulacağı kaydedildi. Söz konusu ‘gizli’ listede 160 kadar kişinin adının bulunduğu belirtildi.

YEMEN’DEKİ İÇ SAVAŞ 5 YILDIR SÜRÜYOR: BU SAVAŞTA TEMİZ HİÇBİR EL YOK

Heyetin raporunda, savaşan tarafların, son 5 yılda hava saldırıları, ayrım gözetmeyen bombardımanlar, keskin nişancılar, mayınlar, keyfi cinayet ve gözaltılar, işkence, cinsel şiddet, çocuk savaşçılar ve insani yardımların engellenmesi suretiyle “muhtemel savaş suçları işlediği” kaydedildi.

Raporda, tarafların hesap verme mekanizmasının olmamasından dolayı bu tür ihlallerin sürdürdüğüne dikkat çekildi.

BM Uluslararası Yemen Heyeti üyesi Charles Garraway, “Bu savaşta temiz hiçbir el yok” ifadesini kullandı.

Acilen Yemen’de ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunulan raporda, tüm taraflardan, sivilleri korumaları ve kurbanlar için adaleti sağlamaları istendi.

Suriye Demokratik Güçleri: Türkiye sınırındaki askeri tahkimatları kaldıracağız

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder