2 Ekim 2019 Çarşamba

2019’da Akdeniz’de 1000’den fazla mülteci yaşama veda etti

Birleşmiş Milletler, bu yıl Akdeniz’de binden fazla sığınmacının yaşamını yitirdiğini açıkladı. 2014’ten bu yana Akdeniz’de ölen mülteci sayısı ise tam 18 bin…

BOLD – Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği’ne (AB) Akdeniz’deki arama kurtarma faaliyetlerine yeniden başlama ve yardım kuruluşlarının kurtarma gemilerinin hayat kurtarmadaki önemini tanıma çağrısında bulundu. BM Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Bu yıl Akdeniz’de binden fazla sığınmacı yaşamını yitirdi. Akdeniz’de yaşamını yitiren sığınmacı sayısı 6 yıl üst üste bini aşmış oldu. BM rakamlarına göre 2014 yılından bu yana Akdeniz’i geçmeye çalışan 18 binden fazla sığınmacı yaşamını yitirdi.

BM’DEN YUNANİSTAN’A ÇAĞRI

Bu arada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’dan adalardaki sığınmacı kamplarındaki binlerce sığınmacıyı ana karaya taşımasını istedi. Yüksek Komiserlik Sözcüsü Liz Throssell, ana karaya taşınması planlanan 5 bin sığınmacının taşınma sürecinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Ege’deki Yunanistan’a ait adalara Eylül ayında 10 bin 300 sığınmacı geldi. Bu rakam 2016 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken adalara gelen Suriyeli ve Afgan sığınmacılarla toplam sayının 30 bini bulduğu belirtiliyor.

HER 100 KİŞİYE BİR TUVALET

Midilli adasındaki Moria Mülteci kampının kapasitesi 3 bin kişiyken, kampta 13 bine yakın sığınmacının kaldığı bildiriliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre her 100 kişiye bir tuvalet düşüyor.

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), geçen hafta sığınmacıların yaşam koşulları konusunda Yunanistan’a yönelik eleştiri dozu yüksek bir rapor hazırlamıştı.

Yunanistan’ın Midilli, Sakız ve Sisam adaları ile Atina ve Selanik kentlerine düzenlenen denetim ziyaretleri hakkındaki raporda Yunanistan’da sığınmacıların “insanlık dışı” koşullarda yaşadığına dikkat çekilmişti.

Yunanistan 10 bin mülteciyi Türkiye’ye geri gönderecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder