5 Ekim 2019 Cumartesi

“TÜİK’in verilerinin doğru olması imkansız”

Eski MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, TÜİK’in açıkladığı veriler arasında doğru olması imkansız bilgiler yer aldığına dikkat çekti. Usta, Adana-Mersin’de yüzde 8,5 artan giysi fiyatlarının Hatay-Maraş-Osmaniye’de yüzde 15,6 düşemeyeceğinin altını çizdi.

BOLD – Türk Lirası dolar karşısında değer kaybediyor. İthal edilen cep telefonlarının fiyatları ise sürekli artıyor. Enflasyonu tek haneli olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise açıkladığı enflasyon verilerinde ise cep telefonu fiyatlarında indirim olduğunu ortaya koydu.

DOĞRU OLMASI İMKANSIZ VERİLER

TÜİK’in bu verilerine itiraz eden Eski MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, TÜİK’e göre enflasyonun düşmesi sevindirici olduğuna vurgu yaparak, giyim, ayakkabı grubunda ve cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi ürünlerde gözlenen fiyat hareketlerinin ise çok dikkat çekici olduğunu ifade etti. Usta, TÜİK’in merkezi veri dağıtım sisteminden daha detaylı ve bölgesel olarak yayınladığı veriler incelendiğinde, doğru olması imkansız olan bölgesel fiyat hareketlerinin gözlendiğinin altını çizdi.

GİYSİ ADANA’DA ARTMIŞ, OSMANİYE’DE AZALMIŞ

Usta, ağırlığı yüzde 5,6 olan ve yıllık fiyat artışı yüzde 0,9 olan giyim grubunda Adana-Mersin’de giysi fiyatları geçen yıla göre yüzde 8,5 artarken Hatay-K.Maraş-Osmaniye’de yüzde 15,6 düştüğünün yer aldığına dikkat çekti. Usta, endeksteki ağırlığı yüzde 1,7 olan ve yıllık fiyat artışı yüzde 9,5 olan ayakkabı grubunda; İzmir’de ve İstanbul’da sırasıyla yüzde 17,2 ve yüzde 15,7 artan fiyatlar, Ankara’da yüzde 0,7, Samsun’da yüzde 8 nasıl azalabileceğini sordu.

MANİSA’DA CEP TELEFONLARINDA BÜYÜK İNDİRİM

Grup içerisinde ağırlığı yüzde 89 cep telefonu olan telefon ve telefaks ekipmanı grubunda yıllık fiyat değişiminin yüzde 8,8 azaldığını hatırlatan Usta, “Geçen seneye göre cep telefonu fiyatları nasıl düşer? Manisa bölgesinde cep telefonu fiyatları yüzde 18,3 düşerken, Balıkesir bölgesinde yüzde 0,6 artabilir mi? Yüzde 89’u televizyon ve bilgisayar olan harcama grubunda yıllık fiyatlar yüzde 6,3 azalabilir mi? Yeni modeller çıktıkça eskinin fiyatı düşer ama eskiye rağbet var mıdır? Yeni ürünün fiyatının hiç mi önemi yoktur?” dedi.

ENDEKS HER AY AŞAĞI ÇEKİLMİŞ

Bu puanlamaların endeksi en az 1 puan aşağı çekmiş olabileceğini hatırlatan Usta, “Bunun sadece bu aya has bir durum olmadığı, 2019 yılının geçmiş aylarında da benzer durumlar olduğu görülmektedir. Kalite düzeltme yönteminin, akademik camiayla işbirliği içerisinde şeffaf bir şekilde tartışılmasını, incelenmesini ve düzeltilmesini istiyoruz. Bu problemin çözümü için TÜİK’e önerimiz; belirli bir işyerinden belirli bir madde için tek ürün fiyatı derleme işleminden vazgeçerek, barkod sistemiyle o madde başlığı altındaki bütün ürünlerin aylık satış miktar ve tutarlarını derleyerek güçlü bir endeks yapısı kurmasıdır” dedi.

 

Kaçırılan Mustafa Yılmaz’ın annesinden Naci Bostancı’ya: “Bizim vekilimizsiniz, sesimizi duyurun!”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder