2 Ekim 2019 Çarşamba

Meclis 10 ayda 64 gün çalıştı, 2 bin kanun teklifinden 39’u kabul edildi

Yeni yasama yılına başlayan Meclis, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’yle adeta işlevini yitirdi. TBMM’ye sunulan 2 bin 19 kanun teklifinden 39’u yasalaştı.Erdoğan Meclis’ten daha fazla kararname çıkardı. Meclis, geçen yasama döneminde 10 ayda sadece 64 gün çalıştı.

BOLD – TBMM’nin 27’nci Dönem 3’üncü Yasama Yılı, dün TBMM Genel Kurulunda yapılan özel oturumla başladı. 24 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne resmen geçişin ardından TBMM, mesaiden çok tatil yaptı. Bir yıllık süre içerisinde çoğu TBMM’nin yetki alanında olan onlarca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarıldı. TBMM’nin denetleme yetkisi de yok edildi.

Geçen yıl yapılan seçimlerle resmen yürürlüğe giren yeni sistemin çatısı altında üçüncü yasama yılı dün başlarken önceki iki yasama yılında yaşananlar, sınırlı olan TBMM’nin etkinliğinin tamamen yok edildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve kabinesinin Meclis’in yetkilerini kullandığını gösterdi.

SADECE 64 GÜN MESAİ YAPTILAR

Birgün’ün haberine göre, yeni sisteme geçişle birlikte milletvekilleri bir yılda sadece beş ay mesai yaptı. Geçen yıl Meclis, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin yapıldığı 24 Haziran’dan sonra toplandı, Temmuz’da kısa süreli mesai yaptıktan sonra 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Ekim ayında Suriye, Irak tezkeresi kabul edilirken muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Meclis İçtüzüğü de değiştirildi. TBMM’nin etkinliğini azaltan bu düzenlemenin ardından çalışmalara yeniden ara verildi. TBMM, Aralık ayında yeni yılın bütçe görüşmeleri yapıldıktan hemen sonra tatile girildi. Meclis çalışmaları yeni yılda da aksadı. 24 Şubat’a kadar çalışmalarına iki kez ara veren TBMM, yerel seçimler nedeniyle yeniden tatile girdi. 1 Ocak’tan bu yana geçen 200 günde sadece 64 gün çalışan vekiller, bir yasama yılı içinde ise yalnızca 5 ay mesai yaptı.

AÇIKKEN DE ‘KAPALIYDI’

Son olarak yerel seçimlerin ardından 74 günlük tatile giren milletvekilleri, mesai yaptığı sürede de etkin çalışamadı. Meclise sunulan 2 bin 19 Kanun Teklifi arasından sadece 39’u kabul edilirken bu sürede bin 915 maddede değişiklik yapan 47 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Milletvekillerinin kararnamelere itiraz makamı olan Anayasa Mahkemesi ise bu kararnameler hakkında yapılan başvuruları görüşmedi.

BAKANLAR MUHATAP ALMIYOR

Milletvekillerinin yasama faaliyetleri dışında denetleme faaliyetleri de ellerinden alındı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, muhalefet milletvekillerinin yazılı soru önergelerinin birçoğuna yasal süre olan 15 gün içerisinde yanıt verilmediğini, Bakanların milletvekillerini ve TBMM’yi “muhatap almadığını” söyledi.

Erdoğan’ı yüzde 50+1 değişikliğine iten sebep: AKP’nin oyu yüzde 30’un altına düştü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder