5 Ekim 2019 Cumartesi

“Ateş karşısındaki işçilere 60, vekillere ve bakanlara 90 gün yıpranma payı sözün bittiği yerdir”

Hükumetin yeni yıpranma payı düzenlemesi, ateş başında tehlikeli işlerle uğraşan işçilere 60, milletvekillerine ve bakanlara 90 gün yıpranma payı hakkı tanıyor. Sendikalar tepkili…

BOLD – AKP’nin yıpranma payı düzenlemesine Türkiye’de sanayinin kalbi olan Kocaeli’den de tepki geldi. Milletvekillerine ve bakanlara 90 gün olarak verilen yıpranma payı ateş başında tehlikeli işlerle uğraşan bazı işçilere 60 gün olarak uygulanıyor.

Sendikacılar, aynı fabrikada çalışan işçilerin farklı yıpranma payı hakkı almalarına itiraz ederken, yıpranma payları oluşturulurken sendikaların görüşünün alınmamasından da şikayetçi oldular.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) fiili hizmet süresi zammına (yıpranma payı) ilişkin geçtiğimiz günlerde bir değişiklik yaparak yıpranma payından faydalanan meslek dalı sayısını 45’e çıkartmıştı.

Genel olarak meslek dalı sayısının genişletilmesini olumu karşılayan sendikalar, işçi hakları konusunda halen kronik sorunların devam ettiğini belirtti.

Madencilikte en az 5 yıl, diğer meslek gruplarında ise en az 10 yıl çalışmış kişiler erken emeklilik hakkı kazanıyor. Söz konusu yıpratıcı mesleklerde 10 yıldan az çalışan işçiler herhangi bir yıpranma hakkına sahip olmuyor. Bu hak kaybı yeni değişiklikte de sürüyor.

“BAKANLARINA YIPRANMA KOYMUŞLAR. NEYİN YIPRANMASIYSA…”

Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, fiili hizmet süresi zammının işçilerin en doğal hakkı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Eskiden ağır tehlikeli işler de vardı. Onları da ortadan kaldırdılar. Aynı fabrikada, aynı ortamda olup iki tezgah yanda çalışan kimse işkolu farklı diye yıpranma alamayacak. Ama aynı tehlikeli gazı soluyor. Böyle iş olur mu? Bir de kendi bakanlarına yıpranma koymuşlar. Bu neyin yıpranmasıysa…”

“VİCDANI YARALAR”

Belediye-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Bayram Özkan, yapılan değişikliğin hakka ve adalete uygun olmadığını söyledi.

Özkan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“SGK’nın yıpranma hakkından yararlanan meslek sayısını 45’e çıkarması olumludur. Ancak yapılan düzenleme hem yetersiz hem de hakkaniyete aykırıdır. Çünkü canı pahasına yangına giren itfaiye işçilerine 360 günde 60 gün yıpranma hakkı verip itfaiye şoförüne ‘fiilen yangın söndürme işinde çalışmıyorsunuz’ diye yıpranma hakkı vermemek adil değildir.

Çünkü, belediyelerde su, ilaçlama, boya işlerinde kimyevi maddelerle iç içe çalışan işçilere de aynı gerekçelerle yıpranma hakkı vermemek hakkaniyet aykırıdır. Çünkü, madenlerde, ateş karşısında, kimyevi maddelerle çalışan işçilere 60 gün yıpranma hakkı verip sıra milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlara gelince 90 gün yıpranma hakkı vermek vicdanları yaralar ve sözün bittiği yerdir. Yapılan ne hakka ne adalete ne de hakkaniyette uygundur.”

“MÜCADELE İLE DAHA İYİSİNİ ELDE EDECEĞİZ”

Söz konusu değişikliğin yetersiz olduğunu belirten Hizmet İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy ise “Önemli bir adım. Ancak yeterli değil. Eski sistemden baktığınızda yeni sistem biraz daha iyi. O noktada çok daha sıkıntılı zor işlerde çalışan arkadaşlarımız bu hakkı elde edemiyorlar.

10 yıllık sınır da işçi kardeşlerimizi olumsuz etkiliyor. 5 yıl çalışıyorsun ancak mesleki yıpranma sayılmıyor. Bu değişikliği bir adım olarak görmek lazım. Önümüzdeki günlerde STK’ların, sendikaların ve işçilerin mücadelesi ile daha iyisini elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ATANAN BAKANLARDAN ÖNCE CANINI ORTAYA KOYAN İŞÇİNİN HAKKI ÖDENMELİ”

Türk İş İstanbul Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, fiili hizmet zammıyla ilgili yapılan değişikliğin yetersiz olduğunu söyledi.

Uyar, yapılan değişiklikle ilgili şunları kaydetti:

“Mesleki yıpranma hakkını hak eden çok sayıda meslek dalı, binlerce arkadaşımız var. Atanan bakanlardan önce, tezgahın başında canını ortaya koyan işçi kardeşlerimizin haklarını ödemek gerekiyor diye düşünüyorum.

Mesleki yıpranma anlamında bir komisyon kurulmalı ve çok daha detaylı incelemeler yapılmalı. Hak edenlerin hakkını teslim etmemiz lazım. Yapılan son değişiklik olumlu bir adım ancak yeterli değil. Devamı mutlaka getirilmeli.”

“PAYDAŞLARLA BİR ARAYA GELİNMİYOR”

Demiryol İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, değişiklik talebinin olumlu olduğunu ancak bütün paydaşlarla ortak bir çalışma yapılmadığını ifade etti.

Kararı genel olarak olumlu değerlendiren Yaman, “Mesleklerin detaylı değerlendirilmesi gerekiyor. Taraflarla detaylı olarak incelemeler yapılmalı. Bizde maalesef ilk olarak paydaşlarla bir araya gelinmiyor, ne yapılacaksa yapılıyor. Daha sonra bir hata varsa o düzeltiliyor, hatta bazen o hata dahi düzeltilmiyor.

Bu değişiklik de detaylı bir çalışma yapılmadan ortaya çıkmış gibi duruyor. Daha iyi bir değişiklik önerisi ilerleyen günlerde yapılacak olası çalışmalar ile gündeme gelecektir” şeklinde konuştu.

Memur-Sen yönetimi doymuyor: Katlamalı maaşlara 800 bin liralık Audi ve 6 yeni Passat eklendi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder