4 Ekim 2019 Cuma

AB Konseyi: İngiltere’nin yeni Brexit önerilerinden ikna olmadık

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, birliğin İngiltere’nin Brexit anlaşması için yapacağı tekliflere açık olduğunu ancak bunlardan ikna olmadığını söyledi.

BOLD – İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Kuzey İrlanda’nın AB’nin ortak pazarında kalması ancak gümrük birliğinden ayrılması öngören yeni teklifi Avrupa Birliği tarafından kabul görmedi.

Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki Brexit anlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri olan İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasındaki sınır konusu hala çözülebilmiş değil. Başbakan Boris Johnson, hükumetinin yeni önerilerini Avrupa Birliği’ne sundu.

JOHNSON: SAMİMİ BİR GİRİŞİM

Boris Johnson, İngiltere’nin AB’den çıkış tarihi olan 31 Ekim öncesi, “AB yetkilileriyle görüş ayrılıklarını gidermek içi samimi bir girişimde bulunduğunu” söyledi.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Brexit Anlaşması için yeni planı memnuniyetle karşıladıklarını ancak “bazı açılardan yetersiz olduğunu” söyledi.

AB BREXİT KOORDİNATÖRÜ: UYGULANAMAZ

Donald Tusk, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile yaptığı görüşmenin ardından paylaştığı Twitter mesajında, “Bugün Brexit konusunda iki telefon görüşmesi yaptım, ilki Dublin’le, sonra da Londra’yla. Leo Varadkar’a mesajım: İrlanda’nın tamamen arkasındayız. Boris Johnson’a mesajım: Açık kalıyoruz ama hala ikna olmadık” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, İngiltere’nin biraz ilerleme kaydettiğini, ancak “daha fazla çalışma yapılması gerektiğini” ifade etti.

Avrupa Parlamentosu’nun Brexit Koordinatörü Guy Verhofstadt da İngiltere’nin planı için “uygulanamaz” dedi.

BREXİT’İN ERTELENME İHTİMALİ

Johnson’ın 31 Ekim’de AB’den çıkış vaadinde bulunmasına karşın, milletvekillerinin İngiltere Parlamentosundan geçirdiği bir yasa büyük ihtimalle Başbakanı, daha önce bir anlaşmaya varamaması halinde, AB’den çıkışı ertelemek zorunda bırakacak.

İngiltere hükumeti ise, 17 Ekim’deki AB zirvesinde nihai bir anlaşmaya varmayı umduğunu söylüyor.

En güçlü pasaportlar listesinde Türkiye 52. sıraya düştü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder