1 Ekim 2019 Salı

Şifa Vesilesi Papaya | Çağlayan Dergisi

Papaya, yetiştiği iklimlerde halkın yoğun olarak tükettiği bir meyvedir, ancak son zamanlarda doktorlar tarafından reçetelere yazılmaktadır. Rabbimiz her iklime has, o bölgede yaşayan insanlar için özel sebze ve meyveler yaratmaktadır. Binlerce yıllık süreler içinde belli bir bölgede yaşayan insanların genomları o bölgeye has epigenetik faktörlerle (başta gıdalar olmak üzere genlerin ifadesine tesir eden genetiğin üzerindeki şartlar) belirli bir uyum içindedir. Dolayısıyla baştan söyleyelim, Papaya bulup yiyemeyen üzülmesin. İnsanoğlu mağdur edilmemiş, her iklime göre insanlar için meyveler yaratılmıştır.

Geleneksel tıp uygulaması olarak papaya eskiden beri astım, deri ve mide ülserleri, bağırsak parazit-solucan hastalıkları, egzema, şeker hastalığı ve çeşitli ateş durumlarında kullanılmaktadır.[i] Bunun dışında son yıllarda yapılan ilmî çalışmalarda, bu meyvenin yara iyileşmesinde, kalp-damar hastalıklarının tedavisinde, sivrisinekler vasıtasıyla bulaşan şiddetli eklem ve kas ağrıları veren sıcak ülkelere has bulaşıcı bir tür viral hastalık olan Dang humması, kanser, sıtma (malarya) ve mantar hastalıklarının tedavisinde faydalı tesirleri ispatlanmış, kandaki yağ yükselmesi veya ani şeker düşmelerine karşıda da iyi geldiği tespit edilmiştir.[ii]

[i] Nguyen T.T. ve ark. 2013. Anti-cancer activity of Carica papaya: A review. Mol Nutr Food Res. 57:153–164.

[ii] Nunes N.N. ve ark. 2013. The component of Carica papaya seed toxic to A. aegypti and the identification of tegupain, the enzyme that generates it. Chemosphere. 92:413–420.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2019/10/01/sifa-vesilesi-papaya/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder