4 Ekim 2019 Cuma

MİT seçimler için nasıl bir görev aldı?

MİT’in seçimler için görev aldığı artık açıktan konuşluyor. Konuyu Kılıçdaroğlu gündeme soktu ancak ilk itiraf Erdoğan’dan gelmişti.
BOLD – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nı bozmak için “İstihbarat elemanlarının” devreye sokulduğunu söylemesinin hemen ardından ikinci geniş açıklama geldi.
CHP’li Özgür Özel, Meclis’te basın toplantısı düzenledi ve “Elimizde somut bilgiler var” dedi:
“Devletin Milli İstihbarat Teşkilatı AK Parti’nin seçim işleri için çalışıyorsa, örneğin seçimlerle ilgili kişilerin sağlık bilgileri, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırı bir şekilde temin edilip, bir partiye teslim edilip, YSK’ya götürülüp, seçimler iptal ettirecek kadar partiyle devlet iç içe geçmişse, burada ciddi sorun var. Hiç lamı cimi yok MİT’in tüm seçimlerin içinde olduğu, AK Parti’nin en yetkin genel başkan yardımcısından daha çok AK Parti iktidarı için çalışanın MİT’in başındaki zat olduğuna hiçbir şüphemiz yoktur. Bu konuda Genel Başkanın hem geçmiş tecrübeleri o günlere dair elimizdeki somut bilgiler  hem de geleceğe dair kendisine bugünlere dair kendisine ulaşan ve gerçeğe işaret eden bilgiler mevcuttur.”
İLK İTİRAF ERDOĞAN’DAN GELMİŞTİ
Aslında MİT’in AKP için seçim süreçlerinde çalıştığına ilişkin ilk itiraf AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Erdoğan, 31 Mart seçimlerinden önce adaylarını MİT’e incelettiklerini açıkça şu sözlerle söylemişti:
“Şu ana kadar önümüze konan bütün adayları, gerek MİT gerek emniyet istihbarat, tepeden tırnağa hepsini inceledik…”
MİT’in herhangi bir parti için adaylarını incelemek ve “temiz kağıdı” vermek gibi bir görevi yok. Kurum sadece devlet için çalışmak zorunda. Adaylar temiz kağıtlarını zaten Adalat Bakanlığı’ndan aldıkları sicil kaydıyla partilere veriyor. Ancak Erdoğan’ın bu itirafıyla hem MİT hem de Emniyet’in parti aday belirleme çalışmalarının içinde olduğu ortaya çıkmış oldu.
Peki AKP için aday belirleme çalışmaları içinde olan MİT ve Emniyet, AKP için muhalefet aleyhine faaliyet içerisinde mi?
Telefon dinleme, muhalif siyasetçilerin özel bilgilerini, muhalif partilerin temaslarını takip edip raporlama gibi faaliyetler yürütülüyor mu?
CHP’li Özel’in açıklamasına bakılırsa bu yönde somut bilgiler var.
SEÇİM SİSTEMİNİN TRANSFERİNDEKİ ZAMANLAMA
Tüm bunlar konuşulurken ilginç bir gelişme de oldu. Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile Rusya Federasyonu Merkezi Seçim Komisyonu arasında karşılıklı işbirliğini öngören bir protokol imzalandı. Türkiye adına YSK Başkanı Sadi Güven, Rusya Federasyonu adına Ella Aleksandrovna Pamfilova protokole imza attı.
Rusya’da muhaliflerin defalarca protestolarının ve kitlesel eylemlerinin hedefi olan Rusya Merkezi Seçim Komisyonu oldukça tartışılan bir kurum ve Putin’in güçlendirilmesinde başat aktör olarak görülüyor.
Rusya’daki tartışmalı sistemin Türkiye’ye getirilmesi de son dönemde MİT ile Moskova arasında sıklaşan ilişkilerle ilgili olabilir.
https://boldmedya.com/2019/10/03/tek-adam-rejimini-kaldirmak-disinda-bir-sey-muzakere-etmeyiz/
medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder