1 Ekim 2019 Salı

Ateşle Buzun Buluşma Noktası | Çağlayan Dergisi

Sonsuz hikmetiyle yeryüzünde zıtlıkları bir arada yaratan Rabbimiz, harikulade eserlerinden Vatnajökull’ü (Vatna buzulunu), İzlanda’da sergilemektedir. Yaklaşık 8100 km2 yüzölçümündeki bu sessiz diyar, İzlanda’nın %8’ini kaplamaktadır. Sürekli büyüyüp küçülerek alanı değişen dev buzul 1000 yaşındadır ve yakından incelendiğinde, dalgalanıyor gibi görünür.

Vatnajökull’u misafir eden İzlanda, isim olarak “Buz Ülke” anlamına gelse de Körfez Akıntısı denilen sıcak su akıntısının da tesiriyle genelde ılıman iklime sahiptir. Büyük değişimlerin sahnelendiği adada, hava durumu da çok hızlı değişim gösterir. Bu ada, buzullarıyla birlikte, volkan faaliyetlerinin ve jeotermal kaynakların yoğun olduğu, “Buharlar Ülkesi” de denilebilecek benzersiz jeolojik hususiyetlerde yaratılmıştır. Bu coğrafyayı görmek isteyen ziyaretçiler, adeta her yerden yükselen buharlar tarafından karşılanır ve sürekli volkan patlaması riski ile karşı karşıyadır.

Buzul Çağı’ndan bu yana, İzlanda’daki aktif volkan sayısının 150’den fazla olduğu tespit edilmiştir. Her beş yılda bir bunlardan birinin püskürdüğü gözlenmiştir. Hatta 1500 yılından beri, yeryüzündeki tüm lav akıntılarının üçte birinin, İzlanda’da gerçekleştiği ifade edilmiştir.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2019/10/01/atesle-buzun-bulusma-noktasi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder