2 Ekim 2019 Çarşamba

Bakanlık Diyarbakırlıları dağa çağırıyor

Çocukları dağa kaçırılan annelerin HDP İl Başkanlığı önünde yaptığı eylemlerle sık sık gündeme gelen Diyarbakır için Kültür ve Turizm Bakanlığından davet var. Turizm İl Müdürlüğü, halkı  Diyarbakır dağlarına davet ediyor.

BOLD – Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, resmi internet sayfasında “Dağ ve Doğa Yürüyüşü” adlı bir link bulunuyor. Diyarbakır’ın dağ sporları açısından çok zengin olduğuna vurgu yapılıyor.

Linkte şu bilgiler yer alıyor: “Diyarbakır, tarihi ve kültürel mekanlarının yanında, Doğa Sporları yapmak isteyenler için şaşırtıcı ve etkileyici mekânlara sahiptir. İl topraklarının yüzde 37’sini kaplayan Güneydoğu Toroslarının kollarıyla çevrilidir. Bu dağlardan doğan çok sayıda akarsu vadileri ve havzalar bulunmaktadır. Bu dağlar ve akarsu vadileri, hem seyir tepesi konumunda olmaları, hem zengin flora-fauna yapıları ve yaz aylarına kadar kar tutmaları, hem de oluşturdukları derin kanyonlarla, dağ ve doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı, yamaç paraşütü, kampçılık ve doğa aktiviteleri için ideal yerlerdir.”

MAĞARA VE TIRMANMA TURİZMİ DE MEVCUT

Diyarbakır’da Doğa Sporları denildiğinde akla gelen ilk adreslerden birinin Eğil ilçesi olduğu vurgu yapılan sitede “Dağcılık, Kano, Yamaç Paraşütü, Doğa Yürüyüşü, Kaya Tırmanışı, Dalgıçlık, Mağara turizmi gibi çeşitli aktivitelerin bir arada yapılabilecek yerlerin başında gelir. Dicle Nehri ve Dicle Barajı, Eğil Asur Kalesi, Kalecik köyü ve Kalesi, Selman Köyü ve Kalesi, Asur Kral Mezarları, türbe ve kümbetler, mağaralar ve yeraltı sarnıçlarıyla kültür ve doğa turizmi açısından oldukça zengin bir ilçemizdir” denildi. Diğer ilçelerde de dağa tırmanış yapılabilecek çok sayıda mekandan söz ediliyor.

MAĞARALAR DA TEK TEK SAYILIYOR

Diyarbakır’da çok eski dönemlere ait, insanlar tarafından mesken veya çeşitli amaçlarla kullanılan pek çok doğal ve yapay mağaranın mevcut olduğu belirtilen sitede, “Bunların en önemlileri Lice ilçesindeki Birkleyn Mağarası, Ergani ilçesindeki Hilar Mağarası, Silvan ilçesindeki Hassuni Mağarası’dır. Bunların dışında ildeki diğer önem arz eden mağaralar Kulp, Eğil, Pir İbrahim, Süleyman Ağa, Şikefta ve Çüngüş mağaralarıdır” denildi.

Ege’de hayatını kaybeden mülteciler Sakız Adası’na defnedildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder