3 Ekim 2019 Perşembe

Azil süreci başlatılan Trump kontrolden çıktı: Kaypak, aşağılık, fırıldak, yolsuz, casus, yalancı, yoz…

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’de kendisi hakkında azil sürecini yürüten Demokratlara ve kendisine bu konuda soru soran gazetecilere hakaretler yağdırdı.

BOLD – Azil sürecinin başlatılması sonrası iyice kontrolden çıkan ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat siyasetçileri yalancılıktan vatana ihanete kadar varan çeşitli suçlamalar yöneltti.

“BUZ GİBİ YOLSUZLAR”

Trump, Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Eski ABD Başkanı ve 2020 başkanlık seçimlerinde muhtemel rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter için “Buz gibi yolsuzlar” dedi. Trump’ın öfkesinden Demokrat Partili Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff de nasibini aldı.

Trump, “kaypak”, “aşağılık” ve “fırıldak” diye nitelediği Schiff için “Görevinden utançla istifa etmesi gerekir” dedi. Daha da ileri giden Trump, “Vatana ihanetten soruşturulması lazım” ifadelerini kullandı. Trump, hakkında bir istihbarat çalışanının verdiği ve azil sürecini başlatan dilekçenin Schiff tarafından baştan yazıldığına inandığını söyledi fakat buna yönelik bir kanıt sunmadı. Trump, Schiff’i komite toplantısında kendisinin söylemediği sözleri söylemiş gibi göstermekle suçladı ve istifa etmesi gerektiğini belirterek, “Diğerleri tarafından işlenen bir düzenbazlık üzerine bir başkanı azletmek inanılır gibi değil” dedi.

Başkan Donald Trump, hakkında Temsilciler Meclisinde başlatılan azil soruşturması için “bir oyun, en büyük uydurma” nitelemesinde bulundu.

ŞİKAYET EDEN MUHBİRİ CASUSLUKLA SUÇLADI

Trump dilekçeyi veren çalışanın kimliğinin açıklanması gerektiğini, bu kişinin casus olduğuna inandığını belirtti.

Başkan Trump, “Bu kişi bana göre bir casus. Ülkemiz bu kişinin kim olduğunu ortaya çıkarmak zorunda” diye konuştu.

MEDYAYI YOZLAŞMIŞLIK VE YALANCILIKLA SUÇLADI

ABD Başkanı Donald Trump, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile basın toplantısında gazetecilerin azil süreci ile ilgili sorularına da sert karşılıklar verdi.

Gazetecilerden Finlandiya Cumhurbaşkanına soru sormasını isteyen Trump, gazetecilerin ısrarlı soruları sonrası medyayı “yalancılıkla” ve “yozlaşmış olmakla” suçladı.

DEMOKRATLAR: AZİL SÜRECİNİ TIKAMAYA ÇALIŞIYOR

Demokratlar ise Trump’ın azil sürecinin önünü tıkamak için uğraştığını açıkladı.

Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi Başkanı Elijah Cummings, “Beyaz Saray komitelerden gelen taleplere uymak bir yana cevap bile vermiyor” dedi.

İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu diplomatların Kongre komisyonlarında ifade vermelerini engellememeleri konusunda uyardı.

ADALET BAKANLIĞINDAN BEYAZ SARAY’A TALİMAT

Adalet Bakanlığı ise Beyaz Saray çalışanlarına başkana ait bütün kayıtların muhafaza edilmesi gerektiğini ve buna Başkan Trump’ın yabancı liderlerle yaptığı toplantı ve telefon görüşmelerine ilişkin notların da dahil olduğunu iletti. Temsilciler Meclisi’nde azil sürecini yönetecek komiteler bu görüşmelere ait bilgileri Beyaz Saray’dan talep etmişti.

PUTİN, TRUMP’I SAVUNDU

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den, azil soruşturması başlatılan ABD Başkanı Trump’a destek geldi. Putin “Trump yanlış bir şey yapmadı” dedi.

Putin, Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna liderine baskı uyguladığına ilişkin bir delil görmediğini savundu.

Rus lider, “Başkan Trump’a saldırmak için bütün bahaneler kullanılıyor. Rusya ve Trump’ın ekibi arasında gizli bir anlaşma olmadığı netleşti. Şimdi de Ukrayna ile bağlantılı bir başka bahane bulundu” ifadelerini kullandı.

PUTİN: TRUMP’LA GÖRÜŞMELERİM AÇIKLANABİLİR

ABD Temsilciler Meclisi’nin İstihbarat Komisyonu, Trump’ın ulusal güvenliği tehlikeye atmış olabileceği gerekçesiyle, Başkanın Rus lider Putin’le ve diğer dünya liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerine erişim sağlama konusunda kararlı olduğunu söylemişti.

Putin Trump’la telefon görüşmelerinin deşifresinin yayınlanmasını sorun etmeyeceğini, istihbarat geçmişi olduğu için konuşurken kullandığı kelimelerin yayınlanabileceği olasılığını düşünerek konuştuğunu söyledi.

Vladimir Putin, “Trump ile yaptığımız görüşmeler yayımlanabilir.” dedi.

Moskova’dan daha önce yapılan bir açıklamada Trump-Putin arasındaki görüşmelerin izinsiz yayımlanamayacağı uyarısı yapılmıştı.

İDDİALAR VE TRUMP’IN AZİL SÜRECİ

ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy arasında 25 Temmuz’da gerçekleştirilen görüşmenin içeriğini ve daha başka Beyaz Saray’da yaşanan suistimalleri yazan görevlinin mektubu geçen hafta kamuoyuna açıklanmıştı. ABD Başkanı Trump’ı makamını şahsi çıkarları için kullanmakla suçlayan görevli, Beyaz Saray’ı da telefon görüşmesinin detaylarını örtbas etmeye çalışmakla da suçlamıştı.

Beyaz Saray tarafından dökümü yayınlanan telefon görüşmesinde Trump, Zelenskiy’e, gelecek yılki başkanlık yarışında rakibi olması kuvvetle muhtemel Demokrat Partili Joe Biden’ın oğlu hakkında soruşturma başlatılmasını istiyor.

İddiaların ortaya çıkmasının ardından Demokratlar, Başkan Donald Trump hakkında geçen hafta resmi olarak azil sürecini başlatmıştı.

Donald Trump, hakkındaki azil soruşturmasına ‘darbe’ dedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder