25 Aralık 2019 Çarşamba

AKP, Libya’ya asker tezkeresini Ocak’ta Meclise getirmeyi planlıyor

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) arasındaki güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırasının TBMM’de kabulünün ardından AKP, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi yeni yılın ilk günlerinde TBMM’ye göndermeyi planlanıyor.

BOLD Bütçe görüşmeleri için çalışmalarına ara veren TBMM’nin 7 Ocak’ta çalışmaya başlamasının ardından gündeme gelecek ilk konunun tezkere olması bekleniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü yaptığı açıklamada gerekirse Libya’ya verilen askeri desteği artırabileceklerinin ve bu bağlamda Türkiye’nin kara, hava ve deniz seçeneklerini değerlendireceğinin mesajını vermişti. Erdoğan, daha önce de “talep olursa hak doğar” ifadelerini kullanmıştı.

“OCAK’TA İLK İŞ TEZKERE”

Bu gelişmelerin ardından, tezkere konusu AKP’nin hafta başında toplanan MYK toplantısında değerlendirildi. Bir AKP yöneticisi 7 Ocak’ta çalışmalarına başlayacak TBMM’nin ilk işlerinden birinin Libya tezkeresi olacağına “kesin” gözüyle baktıklarını söyledi. Ancak Libya UMH ile görüşmelerin sürdüğü, nihai kararın ise bu görüşmelerin sonucuna göre verileceği ifade ediliyor.

KALIN: MECLİS ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da, gazetecilerin, bir tezkere hazırlığı olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Meclis’in bu konuda bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Kalın, “Oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir tezkere ihtiyacı doğabilir. Meclis de bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Tabii tezkerenin içeriği ile ilgili şu anda benim bir şey söylemem doğru olmaz. Bu Meclis’in yetkisinde. O ihtiyaçlara göre yapılacak anlaşma çerçevesinde şekillenecek bir tezkere” ifadelerini kullandı.

Prensip olarak Türkiye’nin uluslararası toplumun tanıdığı meşru Libya hükumetinin yanında durmaya devam edeceğini belirten Kalın, “Bu askeri eğitim olabilir, siyasi destek veya başka alanlarda destek şeklinde olabilir” diye konuştu.

İbrahim Kalın, “Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tank ve toplarla Hafter’e destek vermek suretiyle açıkça taraf olduklarını ifade ediyorlar. Bu BM nezdinde yürütülen müzakereleri sabote etmektir” dedi.

LİBYA İLE ANLAŞMALAR

Ankara 27 Kasım’da Libya’da uluslararası toplumun meşru yönetim olarak tanıdığı Trablus’taki UMH’yle deniz yetki alanları anlaşması ve askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı. İki taraf arasında güvenlik işbirliğini öngören anlaşma kapsamında Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme seçeneği gündeme gelmişti.

Birleşmiş Milletler uzmanlarının geçen ay hazırladığı raporda, Türkiye’nin BM ambargosuna rağmen UMH’ye askeri malzeme gönderdiği belirtilmişti.

Libya’da merkezi Trablus’ta bulunan yönetim aylardır ülkenin doğusunda üslenen General Halifa Hafter’a bağlı güçlerle çatışıyor. Hafter’in liderliğini yürüttüğü Libya Ulusal Ordusu’na da Fransa, Rusya, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri destek veriyor.

TÜRK HEYETİ MOSKOVA’DA

Rusya geçen hafta Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme olasılığından endişe duyduğunu ifade etmiş, iki ülke arasındaki anlaşmanın da soru işaretlerini beraberinde getirdiğini savunmuştu.

Pazartesi günü de Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık ettiği Türk heyeti Libya ve Suriye konusunda temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya gitmişti.

İsrail, Türkiye-Libya deniz anlaşmasına karşı olduğunu bildirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder