25 Aralık 2019 Çarşamba

Burkina Faso’da radikal grupların saldırısında 35 sivil ve 7 asker öldürüldü

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da, radikal gruplarca gerçekleştirilen iki saldırıda en az 35 sivil ve 7 asker hayatını kaybetti. Ölen kişilerin neredeyse tamamına yakınının kadın olduğu belirtiliyor. Hükumet güçlerince püskürtülen toplam 80 militanın öldürüldüğü belirtildi.

BOLD Burkina Faso’nun kuzeyinde bir askeri kampı ve kasabayı hedef alan saldırıda 7 asker ve 35 sivil yaşamını yitirdi. Çıkan çatışmalarda 80 militanın da öldürüldüğü açıklandı.

Çatışmada yaralanan 20 askerse tedavi altına alındı. Askerlerin bazılarının durumlarının ağır olduğu kaydedildi.

Hükumet sözcüsü, ülkenin kuzeyindeki Soum vilayetinde yer alan Arbinda şehrinde gerçekleşen saldırıda 31 kadının hayatını kaybettiğini doğruladı.

Şu ana kadar saldırıyla ilgili herhangi bir grup sorumluluk üstlenmiş değil. Devlet Başkanı Roch Marc Christian, iki gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

BURKİNA FASO

Yakın döneme kadar istikrarlı bir ülke konumunda olan Burkina Faso, komşu ülke Mali’deki radikal akımların ülkeye sıçramasını engelleyemedi. 2015 yılından sonra, El Kaide ve IŞİD bağlantılı radikal örgütlerin sayısında bir artış yaşandı

Ülkede radikal örgütlerce düzenlenen saldırılarda son 4 yılda 600’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Bir milyon insanın evlerine terk etmek zorunda kaldığı ülkede, Aralık ayı başında bir kiliseyi hedef alan silahlı saldırıda 14 kişi hayatını yitirdi.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Artan silahlı saldırılar nedeniyle Burkina Faso’nun kuzeyi, Sahel bölgesi ile batı ve orta kesimlerinde 1 Ocak 2019’da olağanüstü hal ilan edilmişti. Olağanüstü hal, Burkina Faso’yu oluşturan 13 bölgenin 7’sinde halen uygulanıyor.

Burkina Faso’nun komşusu Mali’de radikal militanlar 2012 yılında ülkenin kuzeyinin kontrolünü ele geçirmişti. Fransız ordusu halen bu bölgede operasyonlarına devam ediyor.

Kasım ayı sonunda radikal örgütleri hedef aldığı belirtilen bir operasyonda 2 helikopterin havada çarpışması sonucu 13 Fransız askeri öldü.

Afganistan’da Taliban karakola saldırı: 15 asker hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder