27 Aralık 2019 Cuma

Şehirlerarası otobüs hatlarına Alman standardı geldi

Otobüs taşımacılığı yapan Kamil Koç’un Almanya merkezli Flixmobility GmbH’ye satılmasının ardından Türkiye’de sistem tamamen değişiyor. Muavin gidiyor, kek ve çay servisi kalkıyor, 2+1 koltuklardan vazgeçiliyor.

BOLD – Avrupa ve ABD’de Flixbus adıyla hizmet veren Alman şirket, Kamil Koç otobüslerinde yoğun olan hatlarda muavin, host, hostes uygulamasını kaldırdı. Firma, bu uygulamayı tüm Türkiye geneline yaymaya hazırlanıyor.

‘Uygun fiyatlı’ taşımacılık konusunda devrim yapan şirket, Avrupa ve Amerika’da uyguladığı sistemi Türkiye’ye getirdi. Bu kapsamda diğer otobüs firmaları da, maliyetlerle rekabet edebilmek için aynı sistemleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Daha fazla yolcu taşımak için uzun araçları tercih eden firma aynı zamanda 2+1 otobüsleri de kaldırıyor. Artık tüm mesafelerde 54 kişilik araçlarla yolcu taşıyacak. Firmanın otobüs taşımacılığında gelecek dönemdeki bir diğer uygulaması da, ‘numarasız bilet’ satmak olacak. Otobüsteki koltuk sayısına göre bilet satacak firma, servis uygulamasını da kaldıracak.

Yeni sistem ile otobüs firmalarının ilçelere yayılan servis taşımacılığı da bitecek.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, İstanbul Havalimanı gibi toplu taşıma merkezleri oluşturulabileceğini kaydetti. Özcan, yolculara ‘yolluk’ yiyecek hazırlamasını da önerdi. İkramların kaldırılacağını aktardı. “Otobüs 200 kilometrede bir duracak, yolcu ihtiyacını giderecek. Yoluna göre 2, 3 şoför olacak. Hepsi bu” dedi.

Esenler Otogarı’nın ilk açıldığında 600’ün üzerinde otobüs firması bulunduğunu kaydeden Birol Özcan, sayının 327’ye düştüğünü ifade etti. Şehirlerarası çalışan otobüs sayısının da 8 bin 500’den 6 bin 500’e indiğini belirtti. “Otobüs taşımacılığı ile yıllık 200 milyona yakın kişiye hizmet veriliyor. En yoğun hatlar olarak sırasıyla; Trakya, Karadeniz ve Doğu Anadolu öne çıkıyor” diye konuştu.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder