27 Aralık 2019 Cuma

Bakırköy Cezaevinde açık görüş hakları 35 dakikaya düşürüldü

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi uzun süredir hasta tutukluların hastaneye sevk edilmemesiyle gündemdeydi. Şimdi de açık görüş hakkının ihlaliyle gündemde.

BOLD – İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklar, yaşadıkları hak ihlallerini avukatları aracılığıyla aktardı. Diş ve göz hastalıkları olan tutukların 2 yıldır hastane sevklerinin yapılmazken, sevkler sırasında ise kelepçeli muayene dayatıldığı belirtildi. Tutuklular, ters kelepçeyi kabul etmeyenlerin muayene edilmeden cezaevine getirildiğini dile getirdi.
‘OLUK OLUK KAN GELSİN’
Cezaevinde yaşanan sorun ve sıkıntıları konuşmak için bir muhatap bulamadıklarını da aktaran tutuklular, Cezaevi 1’inci Müdürü’nün kendileriyle görüşmediğini, görüşe bildikleri 2’nci müdürün ise sorunlara çözüm olmadığını ifade etti.
Tenzile Acar ve Felek Gün adlı hepatit hastası iki tutuklunun revire çıkmak için dilekçe yazdıkları halde çıkarılmadıkları ve hastane sevklerinin yapılmadığını ileten tutuklular, acil olmayan vakalarda revire bile gidemediklerini belirtti. Gardiyanların, hastane talebi olanlara “Oluk, oluk kan gelmesi gerekir ki acil olsun” dediğini bildiren tutuklular, benzer hak ihlallerinin arttığını vurguladı.
ÇIPLAK ARAMA 
Cezaevinde “önlük” adı altında çıplak arama uygulamalarının devam ettiğini de aktaran tutuklular, uygulamayı kabul etmeyenlerin cinsiyetçi ve ırkçı saldırılarla karşılaştığını belirtti.
GAZETELER YASAK
Yeni Yaşam, Evrensel, Atılım gazetesi ile Demokratik Modernite ve Jineoloji gibi dergilerin “Yasak” denilerek kendilerine verilmediğini dile getiren tutuklular, ortak alan, atölye ve spor gibi aktivitelerin engellendiğini kaydetti.
KÜRTÇE SAVUNMAYA ENGEL
18 Aralık’ta mahkemeye çıkan bir grup tutuklunun hazırladığı Kürtçe savunmaya el konulmak istendiğini ekleyen tutuklular, bu yönlü hazırlık yapanların ise askerlerce tehdit edildiğini belirtti.
medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder