27 Aralık 2019 Cuma

New York’taki davada hakim Halkbank’ın talebini reddetti: 25 Şubat’a ertelendi

New York’ta görülen Halkbank davasının bir üst mahkemeye taşınma talebi, mahkemenin yargıcı Richard Berman tarafından sert bir dille reddedildi. Yargıç Berman, davayı 25 Şubat’a ertelendi.

BOLD ABD’deki federal mahkeme, İran yaptırımlarını delmekle suçlanan Halk Bankası’na New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından açılan davada, duruşma tarihini 25 Şubat’a erteledi.

Federal Yargıç Richard Berman, “Halkbank ya mahkemeye çıkar ya da bunun sonuçlarına katlanır” dedi.

HALKBANK’IN ÖZEL YARGILANMA TALEBİNİ REDDETTİ

Halk Bankası avukatları, “mahkemenin yargı yetkisi olmadığı” gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim yapmak için “özel ve ayrıcalıklı statüyle duruşmaya katılım” talepleri federal mahkeme tarafından reddedilince, 17 Aralık’ta bir üst mahkeme olan New York İkinci Bölge Federal Mahkemesi’ne başvurmuştu. Avukatlar, temyiz mahkemesinin kararı açıklanıncaya kadar da federal mahkemeden yargı sürecini beklemeye alması talebinde bulunmuştu.

Halkbank’ın 17 Aralık’taki talebi, buna 23 Aralık’ta verilen yanıt ve savcılığın 19 Aralık’ta bu talebe itirazı dahil olmak üzere kayıtları inceleyen mahkeme, Halkbank’ın talebini reddetti.

YA MAHKEMEYE ÇIKAR YA SONUÇLARINA KATLANIR

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, ”davanın devam etmesinin Halk Bankası’na telafi edilemez bir zarar vermeyeceğini” ve bankanın hakkındaki suçlamalara bir an önce cevap vermesi gerektiğini belirterek, avukatların söz konusu talebini reddetti.

Mahkeme kararında “Halkbank’ın bölge mahkemesindeki süreçten kaçma ve geciktirme çabalarını reddetmektedir. Halkbank’ın iki makul seçeneği var. Ya meşru savunma yapmak üzere ABD mahkemesine çıkar ya da duruşmaya katılmayı reddederek bunun riskleriye karşı karşıya kalır” ifadeleri kullanıldı.

HIZLI BİR HÜKÜM VERİLMESİNİ ENGELLEYECEKTİR

Mahkeme kararında, “Sürecin durdurulmasına yönelik bir karar, Halkbank’ın İran’a yönelik ABD yaptırımlarından kaçınmasını amaçlayan 20 milyar dolarlık komploda kolaylaştırıcı bir rol üstlendiği iddialarına ilişkin hızlı bir şekilde hüküm verilmesini engelleyecektir” denildi.

MAHKEMEYE SİYASİ MÜDAHALELER

ABD’nin son iki yıl içinde Halkbank ve onu temsil eden King & Spalding hukuk firmasıyla uzlaşmaya varmak üzere pazarlık yaptığı, bankayla ilgili iddianamenin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükumetin diğer üst düzey yetkililerinin müdahaleleri ve Türkiye adına New York ve Washington’da bir yılı aşkın bir süredir sürdürülen lobi çabalarının ardından açıklandığı” vurgulandı.

Yargıç, Halkbank’ın dava sürecinin Türk ekonomisine zarar vereceği yönündeki tezine de karşı çıktı. “Olası herhangi bir ekonomik zararın hafifletilmesi Halkbank’ın hakkındaki suçlamalara hızlı bir şekilde yanıt vermesiyle sağlanabilir” dedi.

DURUŞMA TAKVİMİ DEĞİŞTİRİLDİ

Mahkeme en son açıkladığı kararda, istinaf mahkemesindeki olası süreci de göz önünde bulundurarak duruşma takvimini değiştirdiğini belirtti. Berman, daha önce 10 Şubat olarak belirlediği ön duruşma tarihini 25 Şubat’a erteledi.

Savcılığın evrakını 21 Ocak, Halkbank’ın da itirazını 4 Şubat’a kadar iletmesi öngörülüyor.

Halkbank’a “ABD’nin İran yaptırımlarını delmek” dahil, 6 farklı suçlama yöneltiliyor.

Türk askeri Libya yolunda: Tezkere 8 Ocak’ta Meclise gidecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder