26 Aralık 2019 Perşembe

Rusya, Çin ve İran, Hint Okyanusu’nda ortak askeri tatbikata başlıyor

İran, Çin ve Rusya, Hint Okyanusu’nun kuzeyinde 4 gün sürecek bir askeri tatbikat yapacak. Üç ülkenin donanmalarının yer alacağı tatbikat cumartesi günü başlayacak.

BOLD – İran, Hint Okyanusu’nun kuzeyinde Rusya ve Çin’le birlikte 4 gün sürecek ortak deniz tatbikatı düzenleyeceğini açıkladı. Cumartesi başlaması öngörülen tatbikat, üç ülke arasında ilk kez düzenlenecek.

Tatbikat, Washington’un ağır ekonomik yaptırımlarına maruz kalan Tahran’ın Pekin ve Moskova’yla askeri işbirliğini güçlendirmeye çalıştığı bir döneme denk geliyor. Rus ve Çinli donanma yetkililerinin İran’a ziyaretleri de son yıllarda artış gösterdi.

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü General Ebulfazl Şikarçi, bölgesel güvenliği artırmayı amaçlayan ortak tatbikatın Umman Denizi’ne kadar uzanacak geniş bir alanı kapsayacağını söyledi.

BÖLGEDE GERİLİM ARTIYOR

Tahran, ABD yaptırımlarının da etkisiyle son dönemde Moskova’nın yanı sıra Pekin’le de askeri alandaki ilişkilerini geliştirmeye gayret ediyor.

Washinton yönetimi, Basra Körfezi’nde petrol gemilerinin yanı sıra Suudi petrol rafinerilerini hedef alan füze ve drone saldırılarının ardından gerilimin yükseldiği bölgeye ilave asker ve füze savunma sistemleri göndermişti.

Washington, geçen Eylül’de petrol fiyatlarında 1991 Körfez Savaşı’ndan bu yana en yüksek artışa yol açan Suudi Arabistan’ın iki büyük petrol tesisine saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor.

Saldırının sorumluluğunu her ne kadar Yemen merkezli Şii Husi grup üstlense de Riyad yönetimi, bunun İran tarafından planlandığını belirtti.

Tahran ayrıca, ABD’nin tek taraflı olarak çekildiği 2015 tarihli uluslararası nükleer anlaşma altındaki yükümlülüklerinden de aşamalı olarak geri çekiliyor ve anlaşmanın çizdiği sınırın ötesinde uranyum zenginleştirmeye başladı.

İran’da Rus yapımı MIG-29 savaş uçağı düştü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder