26 Aralık 2019 Perşembe

Şimdi tam zamanı: Yolsuzluk temalı filmler

Bir 17-25 Aralık yıl dönümünü daha geride bıraktık. Belki de modern tarihin gördüğü en büyük yolsuzluk skandalı (100 milyar dolardan söz ediliyor) bir halkın gözü önünde yok sayılalı ve her iki kişiden biri buna ses çıkarmayalı tam 6 yıl geçti.

BOLD– Türkiye’de yaşayan birinin yolsuzluğun ne olduğunu bilmek için bir şeye ihtiyacı yoktur. Her gün yeni biri yaşanmaktadır çünkü. Başınızı çevirip bakmanız yeterlidir. Ama bütün mesele de budur işte: Bakmak… Gerçeğin bile isteye görmezden gelindiği bir devirden geçiyoruz.

Yolsuzlukla mücadele farkındalıkla başlar. Bu amaçla geçtiğimiz hafta içinde 17-25 Aralık ile ilgili birçok yayın yapıldı. Buna bir katkı olsun diye beyaz perdeden yolsuzluk temalı on çarpıcı filmi sizler için derledik…

INSIDE JOB

Matt Damon’ın anlatıcı olarak yer aldığı ve Charles Ferguson’ın yönettiği belgesel 2008’deki büyük ekonomik krizi politik tavrını da koruyan bir yapıyla anlatıyor. Krizin ardındaki büyük şirketlerin devletle kurdukları kaotik ilişkiyi ekonomik terimlerinden çok anlamayan seyirciye anlaşılır biçimde aktaran yapım türünün en iyilerinden biri.

ZEITGEIST, MOVING FORWARD

Senaristliğini ve yönetmenliğini Peter Joseph’in yaptığı Zeitgeist: Moving Forward, belli bir yolsuzluk skandalını anlatmaktan ziyade günümüz sosyoekonomik sisteminin temelindeki çarpıklıklara vurgu yapıyor. Para ve bankacılık sisteminin tüm dünyayı nasıl yönettiğini, aslında herkese yetebilecek kaynakların nasıl adaletsizce paylaşıldığını anlatan yapım 3 bölümden oluşuyor.

ENRON (İŞ DÜNYASININ AÇIKGÖZLERİ)

ABD’de yapılan deregülasyonlar (belli bir alandaki devlet kısıtlamalarının azaltılması ya da kaldırılması) sonucu yeni bir şirket yükselme fırsatı yakalar: Enerji devi Enron… Enerji piyasasındaki tüm şirketlerin dalgalı piyasadan dolayı kaynak arayışı içerisinde oldukları dönemde Enron, futures işlemleri (kabaca önceden belirlenmiş bir fiyatla gelecekte teslimat) sayesinde büyük karlar elde eder. Kumardan farksız olan bu alanda büyük kazanç elde eden şirketin bu başarısında birçok yasa dışı işlem temel etkendir. Bir şirket üzerinden enerji piyasasının dinamiklerini okumak isterseniz bu yapım tam size göre…

KAPİTALİZM: BİR AŞK HİKAYESİ

Capitalism: A Love Story, harika işlere imza atan ve ABD’deki en etkili muhalif isimlerden biri olan Michael Moore’a ait. Başarılı yapımcı bu sefer Amerika’da neredeyse bir tabu olan “kapitalist sistem”e el atıyor. Her gün yaklaşık 14 bin kişinin işsiz kaldığı öğütücü bir sistemde şirketlerin sadece daha fazla kar elde etmeyi düşünen politikaları yüzünden ezilen kitlelerin hikayesinin anlatan belgesel, küresel finansal krizin sebeplerine de ışık tutuyor.

WALL STREET

1980’lerin kaypak ekonomik ortamında genç ve hırslı bir borsacı (Charlie Sheen) Wall Street efsanesi Gordon Gekko (Michael Douglas) tarafından kısa sürede çok para kazanacağı bir dünyaya sokulur. Ne var ki genç adamın bir gecede kazanılan paraların ağır bir bedeli olduğunu anlaması uzun sürmez.

ŞİRKET

Tom Cruise’un başrolde olduğu film John Grisham’ın çoksatan romanından uyarlandı. Basit bir çevreden gelen genç ve başarılı bir avukatın yaşamı çok iyi bir şirkette işe başladıktan bir süre sonra kâbusa döner.

OYUNUN SONU/ MARGIN CALL

Birçok değerlendirmeye göre 2008 finansal kriziyle ilgili filmlerin en iyisi… 2008 krizinin baş aktörlerinden Lechman Brothers’a benzeyen (!) bir şirkette hisseler dibe çakılmak üzeredir. Geçici tedbirlerle günü kurtarmaya çalışan profesyonel yöneticiler bir süre ahlaki bir açmazla karşı karşıya kalırlar. Onlara güvenerek yatırım yapan müşterileri uyarmaları gerekmektedir fakat bu durum büyük ortakların hoşuna gitmeyecektir.

PARA TUZAĞI/ MONEY MONSTER

Jodie Foster’ın yönettiği filmin başrollerinde George Clooney ve Julia Roberts yer alıyor. Lee Gates (Clooney) TV’de Money Monster isimli bir ekonomi programı yapmakta ve seyircilere tavsiyelerde bulunmaktadır. Bir gün stüdyosu onun tavsiyesi yüzünden her şeyini kaybettiğini söyleyen ve üzerinde bomba olan bir eylemci tarafından basılır. Canlı yayında rehin alma eylemi olarak başlayan öykü büyük bir yolsuzluk hikayesinin açığa çıkmasını sağlar.

PELİKAN DOSYASI

Alan J. Pakula’nın John Grisham’dan uyarladığı filmin başrollerinde Denzel Washington ve Julia Roberts yer alıyor. Hukuk öğrencisi Darby Shaw’ın (Roberts) aynı zamanda sevgilisi olan profesörü aracına bomba konularak öldürülür. Neredeyse eş zamanlı olarak iki yüksek yargıç da cinayete kurban gitmiştir. Ve tüm bunlar Darby’nin hazırladığı Pelikan Dosyası isimli bir ödev çalışması yüzündendir.

DEVLET OYUNLARI

Amerikan Kongresi’nin yakışıklı, soğukkanlı ve temkinli üyesi Stephen Collins’in (Ben Affleck) geleceği hem partisi hem Kongre içinde parlaktır. Ancak Collins’in araştırma asistanının vahşice öldürülmesi birçok sırrın ortaya çıkmasına yol açar. Başlangıçta her şey sadece evli bir Kongre üyesinin yasak ilişkisi gibi görünse de gazeteci McCaffrey(Russel Crowe) katilin kimliği üzerindeki esrar perdesini kaldırmaya yaklaştıkça ülkenin güvenliğini tehdit eden ve milyar dolarların döndüğü kirli bir ağ ortaya çıkar.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder