25 Aralık 2019 Çarşamba

Suudi Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, idamlara karşı çıktı

İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Suudi mahkemesince alınan kararı, “adaletsiz ve geçersiz” olarak niteledi. Verilen idam kararlarıyla Riyad’ın gerçeği örtbas etmek istediğini söyledi.

BOLD – Mahkeme kararıyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Hatice Cengiz, duruşmaların hüküm giyenlerin neden cinayeti işledikleri sorusuna bir yanıt getiremediğini belirtti ve bunun nedeni olarak duruşmaların kapalı celsede gerçekleşmiş olmasını gösterdi.

Cengiz, “Eğer bu insanlara kendilerini açıklama ve konuşma hakkı verilmediği takdirde, biz hiçbir zaman bu cinayetin arkasındaki gerçeği bilemeyeceğiz. Ben dünyadaki bütün yetkililere, bu tür bir idam kararını kınamaları, acilen gerçeğin örtbas edilmesine neden olacak bir adım olan idamların hemen önüne geçmeleri için çağrıda bulunuyorum” dedi.

AB’DEN KARARLARA SERT TEPKİ

Kaşıkçı cinayeti ile ilgili olarak Suudi Arabistan mahkemesinde görülen davada beş sanık hakkında verilen idam kararları, Avrupa Birliği (AB) tarafından da sert bir dille kınandı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği idam cezasını istisnasız bir biçimde her zaman reddeder” dedi. Bunun insanlık dışı ve zalimce bir ceza olduğunu ifade eden sözcü, ayrıca idam cezalarının caydırıcı etkisinin olmadığını ve insanlık onuruna karşı kabul edilemeyecek bir iftira anlamına geldiğini dile getirdi.

SUUDİ MAHKEMESİNİN KARARLARI

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde, nikah işlemleri için gerekli olan evrakları almaya geldiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda, cinayet için görevlendirilen özel bir ekip tarafından katledilmişti.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili Suudi Arabistan’da görülen dava sonucunda, 5 kişiye idam cezası, 3 kişiye de toplam 24 yıl hapis cezası verildi. Savcılık kilit isimlere herhangi bir suçlamada bulunmadı ve bu isimler serbest bırakıldı.

Mahkeme, Kaşıkçı öldürüldüğü sırada Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu olan ve davada yargılanan Muhammed El Uteybi’nin serbest bırakılmasına hükmetti.

Davanın önemli isimlerinden ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın yakın adamlarından biri olarak bilinen Suud El Kahtani’ de serbest bırakıldı.

Benzer şekilde Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed El Asiri’nin de yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle serbest bırakılması kararı verildi.

Kaşıkçı cinayetinde Suudi mahkemesinin kararı uluslararası kamuoyunu tatmin etmedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder