24 Aralık 2019 Salı

Kaşıkçı cinayetinde Suudi mahkemesinin kararı uluslararası kamuoyunu tatmin etmedi

Suudi Arabistan’da gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili davada verilen karar yoğun tepkilere neden oldu.

BOLD – Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili Suudi Arabistan’da görülen dava sonuçlandı.

Dava sonucunda, 5 kişiye idam cezası, 3 kişiye de toplam 24 yıl hapis cezası verildi. Savcılık kilit isimlere herhangi bir suçlamada bulunmadı ve bu isimler serbest bırakıldı.

Mahkeme, Kaşıkçı öldürüldüğü sırada Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu olan ve davada yargılanan Muhammed El Uteybi’nin serbest bırakılmasına hükmetti.

Davanın önemli isimlerinden ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın yakın adamlarından biri olarak bilinen Suud El Kahtani’ de serbest bırakıldı.

Benzer şekilde Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed El Asiri’nin de yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle serbest bırakılması kararı verildi.

ROTH: ÇOK ŞEY BİLENLER İDAM EDİLDİ

Uluslararası Af Örgütü yargılamanın ortaya koyduğu sonucun “adaleti de hakikati de temin etmeyen bir aklamadan başka bir şey olmadığını” duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Kenneth Roth da Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Suudi yargısının katil olduğu iddia edilen kişileri, öldürme emrini verenlerin teşhisi için çaba göstermeksizin yargıladığı düşünülecek olursa Cemal Kaşıkçı için adaletin yerine getirildiğini hissetmek zor ve şimdi de beş sanık, belki de çok fazla şey bilenler, idama mahkum edildi” diye yazdı.

AF ÖRGÜTÜ: SORUMLULARI ÖRTBAS HAMLESİ 

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, “Cemal Kaşıkçı ve yakınları için ne adaleti sağlayan ne de hakikati ortaya çıkaran bu karar sorumluları örtbas etme hamlesidir” dedi.

Davanın kamuoyuna ve bağımsız gözlemcilere kapalı bir şekilde görüldüğünü ve soruşturmanın nasıl ilerlediğine ilişkin hiçbir bilgi verilmediğini belirten Maalouf şöyle devam etti:

“Bugünkü karar, Suudi yetkililerin bu feci suçtaki sorumluluğunu veya Cemal Kaşıkçı’nın naaşının nerede olduğunu açıklığa kavuşturmuyor.”

“Suudi yetkililerin şeffaflıktan yoksun olduğu ve yargının bağımsız olmadığı düşünülürse, ancak uluslararası bağımsız ve tarafsız bir soruşturma Cemal Kaşıkçı için adaleti sağlayabilir.”

BM RAPORTÖRÜ CALLAMARD: REZALET

Cinayeti inceleyen BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, kararın açıklanmasının ardından Twitter hesabından bazı paylaşımlar yaparak mahkeme için “rezalet” tanımını kullandı.

“Kapalı kapılar ardında yürütülen davanın sadece ekibin en altındaki kişileri hedef aldığını, Suudi Arabistan devletinin sorumluluğunu hiç incelemediğini, cinayete izin veren ya da görmezden gelen Veliaht Prens’in rolünün incelenmediğini” yazan Callamard, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın kişisel danışmanı Saud el Kahtani’nin serbest kalmasını da eleştirdi.

Callamard “Tetikçiler suçlu bulundu, ölüme mahkum edildi. Planlayıcılar sadece serbestçe dolaşmıyorlar. Onlara soruşturmada ve yargılamada çok çok az dokunuldu. Bu da adaletin tam tersi. Bu bir alay” ifadelerini kullandı.

Callamard, Birleşmiş Milletler için hazırladığı raporda Veliaht Prensi Muhammed bin Selman hakkında cinayetle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulunmuştu.

FAHRETTİN ALTUN: SKANDAL BİR KARAR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, Twitter hesabından bir paylaşım yaparak “Bu cinayeti halının altına süpürmeye çalışan kişilere dokunulmazlık verildi” dedi:

Altun, “Suudi mahkemesi, Cemal Kaşıkçı cinayeti üzerine aylarca süren gizli duruşmaların ardından bugün skandal bir karara imza attı. Cinayet çetesini özel bir jetle İstanbul’a gönderen, Kaşıkçı’nın ölüm fermanını imzalayan, maktulün cesedini yok eden ve bu cinayeti halının altına süpürmeye çalışan kişilere dokunulmazlık verildi. Bu cinayeti bir avuç istihbarat yetkilisinin işlediğini iddia etmek en basit ifadeyle tüm dünyanın zekâsıyla alay etmektir. Türkiye bu olayı aydınlatmak için çabalarını sürdürecektir.” diye yazdı.

BM, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ SORUŞTURMA İSTEDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Suudi mahkemesinin kararı sonrasında “bağımsız ve tarafsız soruşturma” talebini yineledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan açıklamada “Genel Sekreter, olaydaki tüm insan hakları ihlallerinin tam bir biçimde incelenebilmesi ve hesap verilebilirlik açısından cinayetin bağımsız ve tarafsız bir biçimde soruşturulması ihtiyacını vurgulamayı sürdürmektedir” denildi.

ABD: ÖNEMLİ BİR ADIM

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Suudi yargısının davada beş kişi hakkında idam cezası vermesinin “önemli bir adım” olduğu belirtildi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Bugün verilen hükümler bu korkunç suçta sorumluluğu olanların hesap verebilmesi açısından önemli bir adımdı” dedi. ABD’nin “Suudi Arabistan’ı adil ve şeffaf bir yargı sürecini üstlenmesi için teşvik ettiğini” söyleyen yetkili “Daha fazla şeffaflık ve herkesin hesap verebilmesi için onlara baskı yapıyoruz” diye konuştu.

“BELKİ DE ŞÜPHELİLER SUSTURULDU”

Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire de verilen idam cezalarının adaleti sağlamadığını, belki de şüphelileri susturmak için kullanıldığını söyledi. Deloire yargılamanın uluslararası hukuk standartlarına uygun bir biçimde yapılmadığını ifade etti.

İNGİLTERE: İDAM, BİR PRENSİP KONUSU

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da idam cezası hükmünü kınayarak bunun “tüm koşullarda bir prensip konusu” olduğunu belirtti.

“Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi korkunç bir suçtu” diyen Raab “Kaşıkçı’nın ailesi bu vahşi cinayette adaletin yerine geldiğini görmeyi hak ediyor. Suudi Arabistan tüm sorumluların hesap vermesini güvence altına almak zorunda ki bu vahşet bir daha yaşanmasın” ifadelerini kullandı.

KAŞIKÇININ OĞLU: ADALET SAĞLANDI

Gazetecinin Suudi Arabistan’da yaşayan oğlu Salah Kaşıkçı ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Suudi yargısına karşı tüm düzeylerde güvenimiz olduğunu, yargının bize karşı adil olduğunu ve adaletin sağlandığını teyit ediyoruz” dedi.

Ancak Batılı bazı eleştirmenler, Salah Kaşıkçı’nın bu değerlendirmeyi kendi iradesiyle yazdığı konusunda şüpheleri olduğu yorumunda bulundu. Oğul Kaşıkçı daha önce de Suudi yargısına güveninin ‘tam’ olduğunu söylemişti

Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaşıkçı, babasının 2 Ekim 2018’de öldürüldüğü cinayetin yıl dönümü öncesi yaptığı açıklamada da, Suudi yargı sistemine “tam güven duyduğunu” söylemişti.

CENGİZ: KABUL EDİLEMEYECEK KADAR HUKUKSUZ

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ise Associated Press haber ajansına yaptığı yazılı açıklamada mahkemenin kararının “kabul edilemeyecek kadar hukuksuz olduğunu” söyledi.

WASHINGTON POST: KARAR, ADALETLE ALAY ETMEKTİR

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın da yazarları arasında olduğu Washington Post gazetesi de kararı sert biçimde eleştirdi. Gazetenin Yayın Kurulu, “Suudi Arabistan, Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde, adaletle utanmasızca alay eden bir karar aldı.” ifadesini kullandı.

Washington Post Yayın Kurulu, Suudi Arabistan yargısının Kaşıkçı davasında aldığı kararlara ilişkin, “Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı kararı, adaletle alay etmektir” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Kaşıkçı davasında ismi açıklanmayan 5 kişiye idam, 3 kişiye ise hapis cezası verilmesine rağmen Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yakın eski istihbarat yetkilisi Ahmed el Asiri ve Saud el Kahtani’nin “aklanmasına” tepki gösterildi.

Makalede, “Mahkeme sonucu, Kaşıkçı ailesine ve ABD Kongresindeki iki partili çoğunluk da dahil, bu davada gerçek bir hesap sorulabilirlik talep eden herkese karşı bir ayıptır.” ifadesi kullanıldı.

Suudi Arabistan, gazeteci Kaşıkçı cinayeti davasında 5 kişiye idam cezası verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder