Bir gün Afrika yerlileri, topraktan ev yapmaya çalışırken harikulade bir hadiseyle karşılaşırlar. Kupkuru toprağı kazarken oval şekilli, koza gibi yapılar görürler. Kozaları elleriyle yavaşça parçalayıp açtıklarında, içlerinden uzun ve kıvrılmış halde duran canlı balıklar çıkar. Bölgeyi kazmaya devam ederler ve aynı şekilde yüzlerce balığın gömülü olduğunu keşfederler.
Kuru toprakta ördüğü çamurdan bir koza içinde kendisine hayat lütfedilen bu balık, “akciğerli balık” olarak adlandırılır. Harika hususiyetlerle donatılmış olan akciğerli balıkların, çok ağır ve kurak şartlarda, kozayı andıran çukurlarda dört yıldan fazla yaşayabildiği tespit edilmiştir. Bu hayret verici hadisenin sırrı, hususi mekanizmalar ihtiva eden solunum sisteminde saklıdır.
Akciğerler karada yaşayan omurgalı hayvanlara ait solunum organıyken, suda yaşayan balıklara ise solungaç olarak bildiğimiz solunum organları ihsan edilmiştir. Ancak Kudreti Sonsuz Rabbimiz her zaman istisnalar yaparak, hiçbir canlı grubunu kesin bir kalıpta yaratmamış, bizi şaşırtacak yaratılış zenginliklerini göstermiştir.
Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2020/06/01/kuru-toprakta-yillarca-yasayan-balik/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder