9 Eylül 2021 Perşembe

AKP, MHP’nin barajı indirip Cumhur İttifakı’ndan ayrılacağına inanmıyor

AKP ve MHP’nin seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesinde anlaşması sonrası MHP’nin ittifaktan ayrılacağı yönündeki kulis bilgileri AKP yönetimi tarafından ciddi bulunmadı. AKP kurmayları, ittifaklara son verilmesi ya da ayrı seçime girme hedefine dönük bir çalışma bulunmadığını belirtti.

BOLD – Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7’ye indirme konusunda anlaşması MHP’nin Cumhur İttifakı’ndan ayrılacağı iddiası dile getirildi.

Seçim barajı anlaşması sonrası MHP’nin ittifaktan ayrılacağı senaryosu siyaseti hareketlendirdi. AKP ve MHP’nin baraj hamlesini Millet İttifakı’nı dağıtma; AKP’nin, MHP’yle ittifak nedeniyle kendisine uzak duran Kürt seçmeni “yeniden kazanma”, MHP’nin de tek başına seçime girme gücü olduğunu göstermek için yaptığı konuşuluyor.

Cumhur İttifakı cephesinde, baraj hamlesiyle oylarının yüzde 7’nin altında kalacağı düşünülen DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi seçmenlerinin parlamento umudu kalmayacağı için AKP ve MHP’nin bu tabandan oy alabileceği, İYİ Parti’nin de tek başına seçime girmesiyle “Millet İttifakı’nın dağılabileceği” hesapları yapılıyor.

AKP, İTTİFAKA DEVAM MESAJI VERDİ

BBC Türkçe’nin haberine göre AKP’de seçim ve siyasi partiler yasası değişikliği üzerinde çalışan ekip içinde yer alan bazı parti kurmayları, ittifaklara son verilmesi ya da ayrı seçime girme hedefine dönük bir çalışma bulunmadığını savundu. İttifak sisteminde zaten siyasi partilerin kendi isim ve amblemleri ile seçime girdiği ve her partinin oy oranının da görülebildiğine dikkat çeken AKP kurmayları, bu anlamda ittifak içinde yer alan bir siyasi partinin de “rüştünü ispat etme” gibi bir durumunun olmadığını belirtti.

BARAJ SEÇİM SİMÜLASYONU SONUCU BELİRLENDİ

Aynı parti yöneticisi, Cumhur İttifakı’nın temelinde 15 Temmuz sonrası yaşama geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “devamlılığı” olduğunu kaydederek, “Partimiz ve MHP, 15 Temmuz gecesi ülkenin bekası üzerine Cumhur İttifakı’nı kurmuşlardır. Eğer ittifaksa beraber hareket edilmesi gerekir” dedi. İsmi açıklanmayan parti yetkilisi yüzde 7 uzlaşmasının gerçekleştirilen seçim simülasyonları sonucu elde edildiğini savundu.

AKP, MHP’nin barajı indirip Cumhur İttifakı’ndan ayrılacağına inanmıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder