8 Eylül 2021 Çarşamba

Milli Takım’ın 6-1’lik yenilgisi gerçeklerle yüzleştirdi: Sanatta, sporda, bilimde dibi gördük

2020 Avrupa Şampiyonası’nda grupta sıfır çeken Türk Milli Takımının Dünya Kupası eleme grubunda Hollanda’ya 6-1 yenilmesi Türkiye’de son 10 yılda yaşanan gerilemeyi gündeme getirdi. AKP hükumetinin 19 yıldır yönettiği Türkiye, eğitim ve hukukta büyük çöküş yaşarken, bu durum bilimden sanata, spordan ekonomiye kadar her alana yansıdı. Yurtdışında yetişen Türk bilim insanlarının dünya çapındaki başarıları sorunun Türkiye’deki yönetimden kaynaklandığını gösteriyor.

BOLD ANALİZ –  Türk Milli Takımı, 2020 Avrupa Şampiyonası’nda gruplarda 3 yenilgiyle sıfır puan almasının ardından Dünya Kupası elemelerinde tarihi bir skorla Hollanda’ya 6-1 yenildi. Şenol Güneş’le 2002’de Dünya Kupası’nda 3’ncü olarak büyük bir başarıya imza atan Türk Milli Takımı, 2008’de Fatih Terim yönetiminde Avrupa Şampiyonasında Almanya’ya 3-2 yenilerek yarı finalde elendi.

2002 ve 2008’e göre Avrupa’da daha fazla futbolcusu olan ve milyon euroluk maaşlar alan takım ve yönetime rağmen Milli Takım futbolda dibi gördü. Türk Milli Takımı en son tarihi bir yenilgiyi 1987’de İngiltere’ye 8-0, 1990’da da İrlanda karşısında 5-0 olarak almıştı.

Türk futbol takımları son yıllarda Avrupa’da kulüpler düzeyinde de önemli başarılar kazanamadı. 2000 yılında Galatasaray, UEFA Kupasında şampiyonluğa uzandı. Beşiktaş 2003’de UEFA Kupasında çeyrek final, Fenerbahçe 2008’de, Galatasaray 2013’te Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final başarısı gösterdi.

Türkiye futbolda milli takım ve kulüpler düzeyinde başarısızlıklara imza atarken, bilim, sanat ve ekonomide de önceki yıllara göre büyük bir geriye gidiş söz konusu.

TÜRKİYE, ADALET VE EĞİTİMDE MEMNUNİYETİN EN HIZLI AZALTIĞI ÜLKE OLDU

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) yayımladığı 2021 raporuna göre, son 10 yılda 36 ülke içinde Türkiye adalete güvenin ve eğitimden memnuniyetin en hızlı azaldığı ülke oldu. Gallup verileriyle hazırlanan, eğitimde 2010 yılı baz alınarak yapılan kıyaslamada 36 ülke arasında en fazla gerileme 35 puanla Türkiye’de gözlendi. Türkiye eğitim hizmetlerinde memnuniyette yüzde 27 oranla son sırada yer aldı. Türkiye’yi yüzde 36 ile Yunanistan takip etti. Şili yüzde 43 ile sondan üçüncü oldu. Rapora göre Türkiye OECD ülkeleri arasında adalete güven en fazla azaldığı ülkeler arasında. Son 10 yıl içinde 22 puan düşüşle Türkiye’de adalete güven yüzde 38’e geriledi. İngiltere’de yüksek öğrenimle ilgili yayımlanan Times Higher Education (THE) dergisinin, “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” listesinde ilk 500’e Türkiye’den sadece özel Çankaya Üniversitesi girdi.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE 128 ÜLKE ARASINDA 107’NCİ SIRADI

Hukukun üstünlüğünü ölçen ve dünya çapında uzmanlar tarafından hazırlanan Dünya Adalet Projesi (WJP) Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2020 raporuna göre Türkiye, 128 ülke arasında 107’nci sırada bulunuyor.

Aziz Sancar.

BİLİMDE BAŞARILI OLANLAR YURTDIŞINDA EĞİTİM GÖRENLER

Eğitimdeki gerileme bilimsel başarılara da yansıdı. Son yıllarda Türkiye’nin yakaladığı bilimsel başarı bulunmuyor. Türkiye’de doğan ancak eğitim hayatına yurtdışında devam eden Türkler ise önemli başarılara imza atıyor. 1997 yılından beri ABD’de Kuzey Karolina Üniversitesinde araştırmalar yapan bilim insanı Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015’te Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Koronavirüs pandemisinde MRNA aşısını bulan Biontech’in sahibi bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci de çocukluklarından itibaren Almanya’da yaşıyor.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin.

Kokain dolu uçağın AKP’li Ethem Sancak ile ne ilgisi var? Konu Meclis’te

Milli Takım’ın 6-1’lik yenilgisi gerçeklerle yüzleştirdi: Sanatta, sporda, bilimde dibi gördük yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder